Президентът свиква КСНС през февруари

Плевнелиев каза, че е обединител, а не разединител на нацията

Президентът свиква КСНС през февруари | StandartNews.com

София. Президентът Росен Плевнелиев ще свика Консултативен съвет за национална сигурност през февруари. Това стана ясно по време на неговия отчет за двугодишното му управление като президент. Плевнелиев изтъкна, че темата на съвета ще е "Финансиране на стратегическите приоритети чрез механизмите на ЕС и договорите за партньорство с Европейската комисия за периода 2014 – 2020 г.".

"Първите две години от моя мандат преминаха под знака на особено големи предизвикателства, с които се сблъскахме за първи път в нашата най-нова демократична история, а именно: най-тежката световна икономическа и финансова криза, бяхме свидетели на опит да се сблъскат не идеите, а гражданите и автобусите, както и за изкуствено налагане на разделение на обществото", обясни още държавният глава пред медиите.

„Беше година на масови протести, три правителства, два парламента и силен миграционен натиск. Безспорно 2013 г. е годината на гражданското общество в България. С действията си гражданите показаха, че се заражда нова съзидателна енергия. Днес гражданската енергия е навсякъде и зависи от всички нас, да я използваме градивно, в интерес на нацията. Протестите наложиха дебата за справедливостта в държавата и чувствителността на обществото към действията на политиците", продължи Плевнелиев.

„Фалираха банки, държави, поставиха се под въпрос основни ценности", каза още той.

"Митът, че политическата класа в България трябва да бъде изметена, че е необходима коренна промяна в системата и рестартиране, е особено опасен. Решението за България не е през нова доза революции, месии и популисти, а чрез работещи институции", продължи коментара си за своето управление държавният глава.

Плевнелиев бе категоричен, че не е президент-разединител. "Направих обратното – подкрепих гражданското общество в неговите искания. Президентът е обединител на нацията, не на управляващите, на една или друга партия", изтъкна той.

„Подкрепям добри решения, но и посочвам грешки. Не влизам в спиралата на политическото говорене, не манипулирам и демагогствам, а търся решения и диалог с всички. Така разбирам ролята си на обединител", обясни държавният глава.

Корупцията, олигархията и монополите затрудняват пазарната икономика на страната и инвестициите в нея. Нуждаем се от ефективни и независими регулатори, уточни президентът.

„Трябва да бъдем равни с другите европейски народи. Трябва да оздравим българската демокрация, като докажем на себе си и на света, че сме достойни и силни да променим отечеството си и да гарантираме демократичността. Държавата трябва да застане зад своето общество", посочи Росен Плевнелиев.

„2013 г. беше годината на гражданската енергия. Тази енергия ще ни помогне да превърнем 2014 г. в година на отговорните решения", каза президентът за изминалата година.

"С правителството постигнахме немалко в последните 6 месеца по осигуряването на последователност в българската външна политика, даде той пример за приемственост. От друга гледна точка сме на различни позиции за АЕЦ "Белене", за енергийната ефективност, електронното правителство и други, каза той. Мога спокойно да заявя, че моите отношения с управляващите са базирани изцяло на моето разбиране, че като президент-обединител съм длъжен да застана зад всяко смислено искане на своя народ и да се опитам да го вкарам в дневния ред на институциите, посочи още Плевнелиев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай