Петък,

Премиерът увери, че хлябът ни ще е осигурен до 2023 г.

От: Стандарт -
278
Премиерът увери, че хлябът ни ще е осигурен до 2023 г.
A
A
A

Парламентът се събра извънредно. Причината е блицконтролът с премиера и вицепремиерите, който по правилник се провежда в първия петък от месеца. Народните представители обаче решиха този път той да е във вторник.

Така, всяка парламентарна група има право да зададе два въпроса на премиера и заместниците му. След това депутатите ще продължат и с редовен парламентарен контрол над изпълнителната власт с въпроси към министрите.

Премиерът на България Кирил Петков потвърди в Народното събрание, че правителството е решило да купи количество зърно, достатъчно на България до следваща реколта пред 2023 г. Въпросът му беше зададен от депутата от ПГ на ГЕРБ-СДС Любен Дилов.

„Тази седмица ще набавим количествата на пазарни цени. Ще се съхранява в складовете на държавния резерв. За нас е голям приоритет българското продоволствие и искаме да сме сигурни, че българското население е обезпечено откъм зърно. Износът не е спрян, дори и вчера кораби напуснаха пристанището, натоварени със зърно. Българският хляб ще бъде осигурен до 2023 г.”, увери министър-председателят парламента.

От думите на премиера стана ясно, че още тази седмица българската държава започва изкупуването на 1,5 милиона тона пшеница за държавния резерв. Първоначалните намерения бяха за купуване на 3 милиона тона.

Търговията ще стана на пазарни цени, изрично посочи премиерът. И допълни, че складовите наличности ще се съхраняват в базите на „Държавния резерв” в цялата страна. Сделките ще бъдат сключени до края на седмицата. Всички останали подробности са свързани с националната сигурност и са конфиденциални.

Той обясни, че решението за попълване на държавния резерв е взето след като в Украйна се запали сграда на атомната централа "Запорожие". "Решихме, че не можем да поемаме риск това да се случи и у нас и да се наложи реколтата да бъде унищожена. Затова държавата ще закупи нужното количество", каза Петков.

По думите на Петков няма проблем и с петролните доставки в страната ни. 

"Лукойл" е руска компания, но собствеността й е швейцарска и не попада под удара на санкциите. Тя ще продължи да работи в България", каза още премиерът. 

Петков обясни, че дружествата на "Лукойл" в България от лятото на 2021 г. са собственост на швейцарската компания Litasco , затова не попадат под руските санкции.

Премиерът вече е имал разговори с "Лукойл България" за изясняване как се формира цената на горивата, които компанията продава на търговците на дребно у нас.

Както стана известно, руският суров петрол "Урал" се търгува с голяма отстъпка в сравение с петрола тип "Брент" и американския суров петрол, чиито цени драстично скочиха на борсата от началото на войната в Украйна.

"В горивата на бургаската рафинерия петрол "Урал" заема 60%. Поискахме цените на едро да бъдат действително функция на микса от вложения петрол. От "Лукойл България" ни казаха, че цената се образува от швейцарската Litasco", обясни Кирил Петков.

Премиерът е поставил въпросът цената на горивата на едро да не скача автоматично с ръста на петрола на международните борси, защото между преработката и продажбата има около 7 дни.

 

 

 


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички