Прекрояване в политиката. Новият коз на Станишев

Политиците у нас са се превърнали във вечно враждуващи племена, каза Сергей Станишев

Прекрояване в политиката. Новият коз на Станишев | StandartNews.com

„Патриот съм, но и европеец. Не бих приел да участвам в политика с антиевропейски каузи. Аз съм социалист, социалдемократ – в модерните условия те са синоними. Институционален човек съм, защото демокрацията функционира чрез институции. По принцип хората са два вида – позитивни и негативни. Аз съм от позитивните и искам в България да има повече такива. Ако видя, че има нагласа за постигането на целите пред страната и продължа да срещам съмишленици, ще участвам в политиката.“ С тези думи евродепутатът Сергей Станишев завърши емоционалното си слово, съчетано с послания към България и Европа на среща с журналисти в пресклуба на БТА на 30 април.

ВИЖ ОЩЕ: Станишев взе най-важното решение. Голяма изненада

На въпроса какво е неговото бъдеще у нас и дали предстои да се завърне с нов партиен проект, той отговори: „Бях ясен. Ако навлезем в конкретика, най-малкото това няма да е лоялно към БСП, тъй като аз продължавам да съм неин член“. 
Станишев е извън листата на столетницата за европейските избори. "Солидарна България" на Ваня Григорова и Мая Манолова няма да участва във вота за ЕП, а АБВ на Георги Първанов и Румен Петков не е в добри отношения с бившия премиер и лидер на ПЕС и БСП Станишев. 

От своя страна той не пропусна да отбележи, че всички български евродепутати работят в Брюксел за националната кауза. Каза, че е в добри отношения с либералите и АЛДЕ и се разграничи единствено от „Продължаваме промяната“, които както е известно, ще участват на избори за Европарламента за първи път на 9 юни. 

И така: Задава ли се ново прекрояване вляво и в центъра у нас? Очевидно да. Защото повечето от прогнозите сочат, че битката за второто място в НС ще е между ДПС и ПП. Центърът се освобождава, така че спешно ще се търси нов балансьор, тъй като Движението се изстрелва нагоре. 

На старта пред политическия спринт загряват привържениците на президентския отбор, които обаче нямат категоричен лидер с дългогодишен опит.  Почти изключено е Румен Радев да напусне преждевременно „Дондуков“ 2. Станишев и Радев никога не са влизали в публичен конфликт, а от политическата кухня добавят, че дори напротив: имат добра комуникация. 

Разбира се, става дума за прекрояване на политическото пространство едва след като ПП отстъпят от позициите си в политиката. Тоест, след като минат изборите на 9 юни.

Евентуално правителство на „Националното спасение“, което вече се лансира в публичното пространство, би стабилизирало държавата и ще отвори път за нови партии, начело на които ще застанат опитни визионери.

И още нещо: ГЕРБ на Борисов отдавна изчистиха конфликтите си и работят със Станишев основно на европейско ниво. 
„Предстоят избори 2 в 1, но за съжаление те няма да решат нито един от фундаменталните въпроси пред България. През последната година преживяваме не просто политическа криза. Тя се превръща в системна криза на политическата система. Балансира на ръба на пълния срив на доверие и делегитимация на институциите. Най-голямата партия у нас представлява 8-9% от имащите право на глас, а само 40% от избирателите гласуват – това е тежка политическа диагноза. Мнозинството българи протестират като не участват в изборите. Защо е така? Защото наблюдаваме отказ от основната функция на политиката – да чертае бъдещето, да дава посока на развитие на страната, носейки на хората сигурност и перспектива.“ Така знаково се обърна към журналистите Станишев.

Сред темите на срещата му с медиите бяха: кризата на политическата система у нас, предизвикателствата пред България и Европа в променящия се свят и процесите в лявото политическо пространство.

„Искам да обърна внимание на начина на говорене на политиците у нас – на пръв поглед второстепенен въпрос. Всеки човек се изразява по различен начин. Но фундаментално, политиците носят отговорност за ежедневното количество отрова в обществото. Като следствие на това, ние се превърнахме в постоянно воюващи и презиращи се племена, без нищо, което да ни сплотява. А би следвало да сме общество, народ с общо бъдеще. Според днешния наратив българите сме „соросоиди“ или „патриоти“, „пионки на посолството“, или „агенти на Путин.“ Развихме неспособност да постигаме обществени консенсуси дори в ключови сфери от национален интерес, като демографската политика, например“, каза още Станишев. И припомни идеята си, че на България е нужен постоянен вицепремиер по демографията, тъй като това е дългосрочна стратегия, за осъществяването на която е необходимо време, както и специалисти в областта на образованието, здравеопазването, иновациите, социалната политика, науката, на учените от демографията.


 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай