Предлагат активна регистрация след евроизборите

Предлагат активна регистрация след евроизборите | StandartNews.com

София. Проектът за Изборния кодекс предвижда активната регистрация да бъде въведена след евроизборите. Това стана ясно на заседание на временната парламентарна комисия за изработване на проекта. Председателят на комисията за изработване на кодекса Мая Манолова обясни, че за база за изготвяне на изборния регистър ще се ползват списъците на гласувалите граждани на предходните избори.

Активна регистрация

Манолова посочи, че активната регистрация не може да се въведе на първите избори, които ще се провеждат по новия кодекс, защото към момента няма информация за това кои граждани са гласували на предходните избори.

„Такава информация – поименно кои граждани са гласували, никога никому не е била необходима", обясни Иван Гетов, директор на Дирекция ГРАО. Той поясни, че ще са необходими 3-4 месеца, за да се събере тази информация. „Това ще бъде ръчен труд, ще се прегледат около 7 млн. имена и трябва да се види кои са онези, които са се подписали, т.е. кои са гласували", поясни той.

Според предложението, след произвеждането на първите избори след влизането в сила на кодекса и извършването на проверка за гласуване, Главна дирекция „Гражданска регистрация и административно обслужване" чрез териториалните си звена трябва да предаде избирателните списъци от произведените избори на областните администрации за изпращане на Централната избирателна комисия. Въз основа на получените избирателни списъци ЦИК трябва да създаде и води електронен регистър на лицата, които са гласували.

Ще се осигури възможност всеки избирател да може да прави справка в регистъра по единен граждански номер, включително на безплатен телефонен номер. Достъпът до личните данни в регистъра ще се осъществява при спазване изискванията на Закона за защита на личните данни.

Мая Манолова обясни, че гражданите трябва да са предварително информирани, че при гласуване ще станат част от изборен регистър, който ще е активен от следващите избори. Предвижда се възможност за дописване на гражданите. Регистърът ще е правомощие на ЦИК.

Постоянна и професионална ЦИК

Според проекта Централната избирателна комисия ще е професионална и постоянно действаща. Въвежда се пълна прозрачност на всички заседания на ЦИК, ще могат да се обжалват абсолютно всички актове на комисията. Предвижда се създаване на обществен съвет към нея.

Предвижда се още председателят, заместник-председателят и секретарят на секционните избирателни комисии да не може да бъдат от една и съща партия или коалиция.

Облекчена процедура за кандидатиране

Намалява се депозитът за участие в изборите, инициативните комитети ще се вписват без депозит. Намаляват се изискуемите документи. Облекчени са максимално условията за създаване на партия, заяви Манолова.

Проектът за Изборен кодекс предвижда два варианта по въпроса с имунитета на кандидатите за народни представители. Председателят на временната комисия заяви, че само в три страни от ЕС кандидатите имат имунитет – Литва, Португалия, Унгария. Компромисният вариант е да има орган, който да се произнася по имунитета, посочи Манолова.

Преференциален вот по желание

"В проекта на Изборния кодекс предлагаме преференциалният вот да е по преценка на гражданите, а не задължителен", обяви председателят на Временната парламентарна комисия Мая Манолова. Според нея 5% праг за преференциалния вот е разумна граница.

„Има въпроси за това как ще се съчетае преференциалното гласуване с интегралната бюлетина. Една от възможностите е гласуването за партия да е с една бюлетина, а преференциите да са с други. Има и други варианти", каза Манолова.

Технически улеснения

Проектът предвижда машинното гласуване да се въведе в населени места с над 20 000 избиратели. Първоначално машинното гласуване ще се въведе успоредно с хартиеното гласуване.

Ще се гласува с интегрална бюлетина със серийни номера, на кочани.

Печатането на бюлетините ще става под контрола на Министерството на финансите и ще се извършва в печатницата на БНБ.

„Връщаме възможността да се гласува освен със знак „Х", така и с тъй наречената „чавка" - „V", обясни Манолова. Тя допълни, че от последните избори е станало ясно, че голям брой от недействителните бюлетини са били именно поради това, че хората са гласували по навик със стария знак, а не с „Х".

Предвижда се методиката за определяне на мандатите ще присъства като приложение към Изборния кодекс.

До 14 октомври депутатите ще имат възможност да правят бележки и предложения по текстовете. Последното заседание на временната комисия ще е на 18 октомври, когато ще бъде изготвен доклад за внасяне в Народното събрание.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай