Вторник,

Отлични реакции в Скопие: Петков спечели Македония за България

От: Рачо Рачев -
4527
Отлични реакции в Скопие: Петков спечели Македония за България
A
A
A

В Северна Македония реакциите след посещението на премиера Кирил Петков в Скопие са изненадващо позитивни. Това съобщи пред НоваНюз журналистът Божидар Барлакоски. По думите му срещата между двамата министър-председатели е донесла позитивизъм.

„Усещаше се градивен тон, нямаше я риториката, с която досега бяхме свикнали. Нямаше заяждане и провокиране. Двамата премиери в своите речи започнаха една нова страница в историята на двете страни. Започнаха да се рушат бариерите. Първата крачка е направена. Тези, които смятаха, че тази среща ще бъде само протоколна такава, сбъркаха”, обясни той.

Редица важни договорености бяха постигнати на срещата, като само една тема остана неизяснена - тази за историческите въпроси.

„Подкрепям разумния подход на премиерите - да се търси свързаност между държавите по темите, по които има сближаване, а останалите въпроси да се решават в движение. Чуха се и много позитивни отзиви за срещата и извън парламента. Председателят на стопанската камара в Македония също приветства Петков с думите, че е важно да се развиваме като нормални държави”, коментира още журналистът.

Според Божидар Барлакоски младите технократи свършиха работата на патриотичните формации.

„Реакциите на ВМРО-ДПМНЕ след визитата остават един декор. Ако сравня какво направиха те и какво постигнаха премиерите, мога да кажа, че младите технократи свършиха работата на патриотите. Петков спечели Македония за България”, обясни той.

Той уточни, че в РСМ няма нагласи и намерения за провеждането на референдум за членството на страната в ЕС.

„Близостта между Кирил Петков и Димитър Ковачевски е малко избързана“, смята обаче българският журналист Коста Филипов.

„Стори ми се, че театралността и церемониалността са малко в повече, но може би това се очаква. След месеци и години ниво на доверие близо до нулата, това беше до известна степен оправдано“, каза още Филипов пред бТВ.

По думите му тепърва предстои да се поставят на масата по-сериозните теми, като тогава може да се почувства дистанция. „Първата крачка беше положителна“, смята Филипов.

На въпрос дали ще има посланик на Северна Македония у нас, Филипов каза, че даже подозира кой ще бъде, но не каза името му.

Относно петте работни групи, които ще работят заедно, Филипов не изключи възможността историческата група да бъде с нов състав. „Тази комисия понесе цялата тежест на обвиненията за липса на напредък в нашите отношения“, каза Филипов.

Съвсем противоположно и остро критично е мнението на друг български журналист - Любчо Нешков. „През последните 30 години не се е случвало български държавник да не сведе глава пред гроба на Гоце Делчев в църквата "Св. Спас" в Северна Македония, за което категорично се дължи обяснение”, обяви Нешков пред Нова телевизия.

Работните групи, според него, са заложени в Договора от 2017 г. и създаването им не гарантира присъединяването на Северна Македония към Европейския съюз. „Притеснително обаче е изказване на президента на РСМ - Стево Пендаровски от тази нощ, че в България има македонско малцинство", твърди още журналистът.

Според историка проф. Христо Матанов гвардейците гледали с омраза Кирил Петков по време на визитата му вчера.

„Остава впечатление, че болезнените теми се замитат под килима, а акцентът беше поставен върху технологичните проблеми – жп линия, авиолиния и пр.”, смята Матанов.

„Северна Македония разчита на лоби в ЕС и САЩ, за да смачка България и тя да отстъпи по важните и спорни въпроси”, каза още професорът. Но според Любчо Нешков този лобизъм няма да реши проблемите.


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички