Отлични реакции в Скопие: Петков спечели Македония за България

Според Божидар Барлакоски младите технократи свършиха работата на патриотичните формации

Отлични реакции в Скопие: Петков спечели Македония за България | StandartNews.com

В Северна Македония реакциите след посещението на премиера Кирил Петков в Скопие са изненадващо позитивни. Това съобщи пред НоваНюз журналистът Божидар Барлакоски. По думите му срещата между двамата министър-председатели е донесла позитивизъм.

„Усещаше се градивен тон, нямаше я риториката, с която досега бяхме свикнали. Нямаше заяждане и провокиране. Двамата премиери в своите речи започнаха една нова страница в историята на двете страни. Започнаха да се рушат бариерите. Първата крачка е направена. Тези, които смятаха, че тази среща ще бъде само протоколна такава, сбъркаха”, обясни той.

Редица важни договорености бяха постигнати на срещата, като само една тема остана неизяснена - тази за историческите въпроси.

„Подкрепям разумния подход на премиерите - да се търси свързаност между държавите по темите, по които има сближаване, а останалите въпроси да се решават в движение. Чуха се и много позитивни отзиви за срещата и извън парламента. Председателят на стопанската камара в Македония също приветства Петков с думите, че е важно да се развиваме като нормални държави”, коментира още журналистът.

Според Божидар Барлакоски младите технократи свършиха работата на патриотичните формации.

„Реакциите на ВМРО-ДПМНЕ след визитата остават един декор. Ако сравня какво направиха те и какво постигнаха премиерите, мога да кажа, че младите технократи свършиха работата на патриотите. Петков спечели Македония за България”, обясни той.

Той уточни, че в РСМ няма нагласи и намерения за провеждането на референдум за членството на страната в ЕС.

„Близостта между Кирил Петков и Димитър Ковачевски е малко избързана“, смята обаче българският журналист Коста Филипов.

„Стори ми се, че театралността и церемониалността са малко в повече, но може би това се очаква. След месеци и години ниво на доверие близо до нулата, това беше до известна степен оправдано“, каза още Филипов пред бТВ.

По думите му тепърва предстои да се поставят на масата по-сериозните теми, като тогава може да се почувства дистанция. „Първата крачка беше положителна“, смята Филипов.

На въпрос дали ще има посланик на Северна Македония у нас, Филипов каза, че даже подозира кой ще бъде, но не каза името му.

Относно петте работни групи, които ще работят заедно, Филипов не изключи възможността историческата група да бъде с нов състав. „Тази комисия понесе цялата тежест на обвиненията за липса на напредък в нашите отношения“, каза Филипов.

Съвсем противоположно и остро критично е мнението на друг български журналист - Любчо Нешков. „През последните 30 години не се е случвало български държавник да не сведе глава пред гроба на Гоце Делчев в църквата "Св. Спас" в Северна Македония, за което категорично се дължи обяснение”, обяви Нешков пред Нова телевизия.

Работните групи, според него, са заложени в Договора от 2017 г. и създаването им не гарантира присъединяването на Северна Македония към Европейския съюз. „Притеснително обаче е изказване на президента на РСМ - Стево Пендаровски от тази нощ, че в България има македонско малцинство", твърди още журналистът.

Според историка проф. Христо Матанов гвардейците гледали с омраза Кирил Петков по време на визитата му вчера.

„Остава впечатление, че болезнените теми се замитат под килима, а акцентът беше поставен върху технологичните проблеми – жп линия, авиолиния и пр.”, смята Матанов.

„Северна Македония разчита на лоби в ЕС и САЩ, за да смачка България и тя да отстъпи по важните и спорни въпроси”, каза още професорът. Но според Любчо Нешков този лобизъм няма да реши проблемите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай