Повече доверие на никого: Борисов бесен на Асен Василев

Делян Добрев изказа шокиращи цифри за дерогацията

Повече доверие на никого: Борисов бесен на Асен Василев | StandartNews.com

Бойко Борисов коментира ситуацията около рафинерията в Бургас и твърдението на финансовия министър, че се водят преговори за нейната продажба по време на предизборната си среща в Перник.

"Първо трябва да се пише и мисли, а след това да се говори. Ако финансовият министър има информация за това, по какъв начин я е придобил - къде го чул - в трамвая или в автобуса? Има непрозрачен начин. Ако я е отрекъл Денков, това означава, че някой говори от ваше име да ви продава апартамента. Самохвално интервю, при това в чуждата преса", каза лидерът на ГЕРБ. 

Делян Добрев ме застигна и твърди неща, които не искам да вярвам, че са така. Но той дойде да ме предупреди", каза още Борисов, а Добрев потвърди, че казаното е 100 процента вярно.

"Притеснителното е това, че при дерогация, която имаме месеци наред, горивото отново е нагоре с левче. Това левче си върви години наред, милиарди левове от нашите джобове", каза още Борисов, а Добрев уточни -3 милиарда долара.

"Притеснително е, че в текста, който приехме, абсолютно доверявайки се на финансовия министър, има текст, че горивата за резерва се съхраняват само в България, което означава даване на монопол на "Лукойл". Говорим като доставчик на едро.

Как се гони "Лукойл" и в същото време му даваш пълен монопол и дерогация за милиарди и е платил нула лева данъци. Защо две правителства подред - служебното и това - не правят нищо по този въпрос", попита Добрев. 

"Складовете са на Лукойл, те досега поддържаха 30% резерв, а сега - 100%. Те трябва да намалят вноса на горива, защото физически е невъзможно. Миналата година Лукойл е получил от държавата 150 милиона компенсации за тока. И сега 100% монопол. Това гонене ли е? "- попита още депутатът. 

"Повече между първо и второ четене няма да се доверяваме на никого. Първо ще анализираме и тогава ще си даваме гласа", предупреди Борисов. И призна, че никой не е разбрал какво е гласувал - случвало се при заседания от по 9-10 часа.

Борисов коментира и приемането на бюджета за следващата година.

"Не знам защо българите свикнаха, че като има 3% дефицит, това е нещо добро. Ако така продължава, най-накрая, като едно семейство, ще се фалира. Никога не сме допускали дефицит, само когато фалира КТБ и по време на Ковид-кризата. Сега три години подред вие съобщавате, че 3% дефицит е нещо хубаво.

Ние сме дясна партия и не можем да си позволяваме харчене на пари. Консервативен бюджет. Да не съм по-глупав от тях, Дянков да ми предлага постна пица и да затягаме коланите. Трябва да обясним на обществото честно - хубаво ли е да имаш дефицит, или не", каза Борисов.

"Добрият финансов министър не е щедрият, а този, който умее да свие разходите и да ги превърне в проекти", каза още той.

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай