Пореден скандал във властта. Депутатите се втрещиха

Раздори в КЗП. Членовете се разграничиха от председателя

Пореден скандал във властта. Депутатите се втрещиха | StandartNews.com

Ангел Джалев и Константин Арабаджиев (вдясно) на практика обвиниха председателя Алипиев (в средата), че съсипва Комисията за защита на потребителите

 

И тримата бяха назначени от правителството на Гълъб Донев през септември 2022 г.

Невиждан скандал тресе ръководството на Комисията за защита на потребителите (КЗП). В него се оказа, че има сериозен конфликт - двамата членове на органа са във война с председателя.

Настоящото ръководство на КЗП бе назначено през септември 2022 г. от служебното правителство на Гълъб Донев, което пък бе излъчено от президента Румен Радев. 

Председател е Стоил Алипиев, а членове – Константин Арабаджиев и Ангел Джалев.

Днес тримата се явиха на изслушване в парламентарната Подкомисия за наблюдение на дейността в областта на защитата на потребителите и ограничаването на монополите, предава Флагман.

 Арабаджиев обаче се разграничи категорично от председателя Алипиев.

Ние научаваме какво се случва в КЗП от новините и сме държани в неведение, обясни членът на КЗП, с което по-късно се солидаризира и Ангел Джалев.

Контролният орган бил в много тежко състояние и бил „на ръба да се срути“ заради случващото се през последната година. Една от причините за това били кадрови решения, които Стоил Алипиев взимал еднолично.

Той обаче имал това право, защото бил орган по назначение. 

При това ръководство имало текучество на кадри в рамките на около 20-25% от целия състав, стана ясно на заседанието днес.

Уволнени пък обжалвали в съда. Някои били върнати на работа. 

Константин Арабаджиев изрази неодобрение и заради санкция срещу "Била". Стоил Алипиев пък на практика обвини колегата си, че се опитвал да сложи чадър над големи търговски вериги. Арабаджиев предложил те да не бъдат санкционирани, за да не бойкотират кампанията на държавата „Достъпно за вас“ (за по-евтини храни).

Членът на КЗП отговори на обвинението. Според него санкции срещу съответни вериги били тенденциозни. Преписки отлежавали от февруари за дребни работи като например за нетеглене на тарелки и били активирани точно сега. 

„Била“ била глобена с 3 млн. лв., след което веригата обявила, че няма да участва в „Достъпно за вас“. Арабаджиев заподозря Алипиев, че се опитва да саботира кампанията на Министерството на икономиката и индустрията.

Председателят на парламентарната Подкомисия Десислава Трифонова (ГЕРБ) изчете доклад от проверка на Министерството, според който са установени куп нередности в КЗП. 

Джалев и Арабаджиев обаче се разграничиха, като вдигнаха ръце. Те обясниха, че не са били запознати с него.

Константин Арабаджиев заяви, че тримата били интелигентни хора. Той повдигал проблемни казуси, но не срещал разбиране от страна на Стоил Алипиев.

Били наемани външни експерти и юридически кантори, които на практика вършели работата на КЗП, включително по налагането на глоби.

Кой и как ги наемал, Арабаджиев не знаел, защото бил дистанциран от работата на органа - "и може би за щастие". 

Алипиев пък обясни, че чул тежки думи от колегата си, но той щял да си носи и отговорността за тях.

Председателят представи от името на КЗП кратък писмен доклад пред депутатите, който срещна сериозни критики от страна на Десислава Трифонова.

Това доведе до още една реакция на разграничение от страна на Арабаджиев и Джалев, които обясниха, че не са били запознати с документа. 

Депутатът от ПП-ДБ Искрен Митев изрази изненада от случилото се на днешното заседание на парламентарната Подкомисия и попита как смятат да работят оттук нататък тримата ръководители на КЗП при тези отношения помежду им. 

Румен Гечев, от своя страна, се присмя на решение на Стоил Алипиев да назначи един човек да ръководи няколко териториални звена на КЗП, което било невиждано. 

Накрая Десислава Трифонова дръпна критична реч, като обвини председателя Алипиев, че управлява Комисията за защита на потребителите еднолично и в свой собствен интерес.

Тя посочи, че в мандата му са напуснали 43-ма души от администрацията на КЗП, която наброявала общо 180 човека. 

Миналата седмица министърът на икономиката и индустрията Богдан Богданов даде да се разбере, че не е доволен от работата на сегашното ръководство на Комисията за защита на потребителите, и намекна, че то ще бъде сменено.

Това се случи пак пред депутати - в парламентарната Комисия по икономическа политика и иновации. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай