Политиците не чуват. Те са от друго измерение

В това междуцарствие чиновникът е в ступор, монополите вилнеят, цените няма кой да ги озапти

Политиците не чуват. Те са от друго измерение | StandartNews.com
  • В това междуцарствие чиновникът е в ступор, монополите вилнеят, цените няма кой да ги озапти

 

Как се отразява политическата криза на бизнеса, вижда ли се светлина в тунела за икономиката и има ли надежда за предприемачите в политическия проект на икономистите от Харвард Кирил Петков и Асен Василев? Тези и други горещи теми коментира пред БНР Красимир Дачев, зам.председател на Българската търговско-промишлена палата /БТПП/.Нямам отношение към проекта на момчетата от Харвард. Аз съм произведение на прехода с произход от улицата. Не че ми липсва образование, но те имат други идеи. Очевидно е, че ги влече политиката, а аз нямам отношение към нея.За новия служебен кабинет - това е максимумът, който можеше да се направи, за да има някаква приемственост. Това най-липсва в България - приемствеността. Макар и служебни, от лошото това е най-доброто, което може да се случи.Политическите сътресения се отразяват на бизнеса много лошо, защото няма кой да контролира определени процеси. Ние сме двойкаджиите на Европа и поддържаме това положение с всички инициативи на ЕС. Правилна е ваксинацията, дигитализацията. Не съм съгласен със "зеления" преход, защото нашата икономика не може да издържи тази трансформация. Нямахме време за натрупване на капитали, за промяна на машини, съоръжения. Защото нашата икономика, нашите заводи са енергоемки. 5-10% има ново, съвременно оборудване. Навсякъде караме със заводи от 1950, 1960 година, след Втората световна война модели.  Относно мерките за подпомагане - те са социални и не са помощ за бизнеса. В това междуцарствие в момента, когато няма визия за перспективата, чиновникът е в ступор, монополите вилнеят, цените няма кой да ги озапти. А има начини за това. Ако се случи, ще се намали инфлационната скорост. Например с цените на тока за бизнеса - могат да се направят търгове директно с големите предприятия. Но добре окопалите се във властта и службите стари партийни и корпоративни интереси няма кой да ги озапти в момента.

За ваксинацията и трябва ли да е задължителна

Ние явно сме най-демократичната държава в света. Марио Драги съобщи, че се подготвя закон за задължителна ваксинация на всички над 12 г. в Италия. Такива процеси има в САЩ и в други страни. А ние си играем на войници и никой не разбира, че общественото здраве е по-важно от това на отделния човек.Тази година може да се определи като предизборна. Нищо друго не се прави.

За ръста на икономиката:

Такъв бум има на икономиката, тя така се отвърза. Хората тръгнаха да пътуват. Виждате, такъв туристически сезон не е имало от 100 години, морето е задръстено, всички курорти са задръстени. Тръгна бумът, но сега тихо ще бъде смачкан. Ако върви така, на Нова година ще имаме цена на тока от 500 лв. Кой може да издържи тази цена, ако не умножи по 2 всичко, което произвежда? Най-засегнати са енергоемките сектори - тежката, химическата индустрии. Днес цената на тока е 323 лв., когато пикът е 3500 мегавата. А като дойде зимата и стане 6-7000? Държавата трябва да затвори.

За Плана за възстановяване и устойчивост

изобщо да не повдигаме въпроса. Това е обидно. Защо не е изпратен? Обсъждахме го повече от година. Добре, стана още по-добър. Но никой не го вижда, защото не е изпратен! Ще мине време, тези хора ще си отидат. Отношението на тези, които отговарят за това, е безотговорно. Държавите с натрупан капитал няма нужда да бързат. Но ние - при положение че авансът от тези пари е вкаран в бюджета, а проектът не е изпратен, как ще дойдат парите? Нали трябва да пуснем фиш! И 5 в 1 да гласуваме - няма какво да се промени.Избухването на икономиката е временно, със всичките процеси, които стават, тя ще бъде подтисната, ентусиазмът, който го имаше, се изпарява.Бюджети и сметки и да не се приемат, няма нищо страшно. Проблемът е тези, които изкарват парите, да работят. Но на тях не се помага, а им пречат. Да вземем например предприятията за дървообработване - работят с намален капацитет, някои спират. Защо? Защото държавата не си изпълнява ангажиментите. Не искам да казвам нищо на политиците. Толкова години говорим, говорим и какво?Те имат някакви други сметки за уреждане и държавата не ги интересува.Тези млади икономисти, ако искаха да направят нещо, щяха да го направят. А сега - да ходим да агитираме за народната власт.Какво иска бизнесът? Да работи и да се спре да му се пречи. Но идват хора, които и на вързано куче хляб не са давали - те живеят в друго измерение, не знаят какво става на улицата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай