По-лесен вот зад граница (ОБЗОР)

По-лесен вот зад граница (ОБЗОР) | StandartNews.com

До 35 секции в една държава, разкриват ги при 60 заявления

Парламентът отхвърли ветото на президента Росен Плевнелиев върху Изборния кодекс, наложено заради ограниченията за вота на българите в чужбина. 135 депутати не приеха възраженията на държавния глава и гласуваха "за" запазване на текстовете в закона. Подкрепата дойде от ГЕРБ, Патриотичния фронт, Реформаторския блок, БДЦ, "Атака". Реформаторите се разделиха - 12 срещу, трима в подкрепа и трима се въздържаха. БСП и АБВ не участваха в гласуването, защото не приемат мотивите на президента, но не одобряват и закона. ДПС, независимите депутати на Лютви Местан, Георги Кадиев дадоха рамо на Плевнелиев. След като го порязаха, управляващите се събраха и се договориха да внесат нови поправки в Избирателния кодекс още следващата седмица.

Споразумението между ГЕРБ, РБ и ПФ е във всички страни извън България да могат да се разкриват до 35 изборни секции в една държава, като за това се изискват поне 60 заявления на наши сънародници, а не 100. По предложение на Борислав Великов от РБ е обсъдена и идеята за още една поправка - прагът за броя на населението, в което пряко да се избира кмет, да се намали от 400 на 350.

Държавният глава реагира светкавично и обяви, че ще сезира Конституционния съд заради ИК, като така ще "изпълни поетия към българските граждани ангажимент с надеждата, че българската демокрация разполага с институционни механизми да гарантира правата на гражданите, където и да са те по света".

Парламентът отдели три часа на ожесточен дебат, в който като аргументи влязоха Турция, кочове, Евровизия и гей парадите. "Ветото е абсолютно неоснователно. Гласуването ще покаже кой защитава интересите на родината и е загрижен за националната сигурност", заяви съпредседателят на ПФ Красимир Каракачанов. Той бе категоричен, че възраженията на президента са "от инат", "част от предизборна кампания", "доверил се е на малка групичка от хора". "Опитват се да влияят чрез крясъци и интернет атаки, за да наложат мнението си над мнозинството", отсече войводата. Патриотите бяха категорични, че няма да приемат старото положение - "да се върне безконтролното гласуване в Турция". "Договореностите няма да намалят гласовете от Турция, а само гласуването в Европа", заяви Радан Кънев от РБ. Според него споровете били "кюскане на кочове" и те застрашавали националната сигурност. Найден Зеленогорски от РБ отбеляза, че отхвърлянето на ветото е технология, с която се дава възможност да се подобри законът. Четин Казак от ДПС подчерта, че президентът е изпуснал "златна възможност" да обяви за противоконституционни и други текстове от този "срамен законодателен акт" като задължителното гласуване, забраната за агитация на майчин език и уседналостта. Той припомни, че съдът в Страсбург вече е осъдил България заради глобите за агитация чужд език. "Европейският съд има точно толкова авторитет, колкото и Евровизия", отговори му Магдалена Ташева от "Атака". Според Лютви Местан твърденията, че Турция е заплаха за България са неверни. "Безумци сме да късаме връзката с родината на сънародниците ни в Турция", заяви и независимият Георги Кадиев. "Няма какво да коментирате, стигнахте дъното, като заведохте семейството си на гей парад на многоцветните", репликира го Валери Симеонов (ПФ).

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай