Плевнелиев няма да назначава посланици от ДС

Плевнелиев няма да назначава посланици от ДС | StandartNews.com

"Не съм подписал досега и няма да подпиша назначение, което идва от зависимостите на комунистическия тоталитарен режим и неговите служби. Пожелавам успех на новия министър и на неговите амбиции във външната политика, но не мога да подпиша назначение на посланици, които принадлежат към ДС заради принципите, в които вярвам. Модерна дипломация, млади и компетентни посланици – пожелавам си това". Това съобщи президентът Росен Плевнелиев пред журналисти в Националния исторически музей. Президентът все пак бе уклончив и каза, че най-вероятно няма да подпише за един или двама посланици, които са служили на ДС.

„Когато има противопоставяне, това е знак, че се работи, това е знак, че има различни гледни точки, които, при всички случаи, въпреки напреженията, и може би точно заради напреженията, могат да доведат до прогрес и напредък", каза Плевнелиев по повод вчерашните конфликти в парламента.

Президентът обясни, че в страната има много проблеми, които бързо трябва да се разрешат. „Вероятно ще се наложи да наложа вето, както и в миналото съм го правил, само с аргументи, а не, за да преча на един или друг. Вероятно ще имаме спорове по много теми, но аз не се притеснявам от споровете и от противопоставянията. Притеснявам се много от тъмни зависимости, от неясни приоритети и от размити ангажименти. Искам 10 неща да се кажат ясно и да се свършат", категоричен бе Плевнелиев.

Плевнелиев коментира още, че се радва, че външният министър е млад и амбициозен кадър. „Пожелавам му от все сърце успех, но не мога да се радвам, ако завием назад към зависимостите на комунистическите служби и започнем да назначаваме посланици с принадлежност към комунистическите служби", допълни президентът.

Росен Плевнелиев изрази надежда, че скоро ще има възможност за разговори с новите министри. Той им пожела успех „в името на нацията, но и в името на тяхната собствена амбиция, да бъдат полезни и успешни". Той коментира още, че работата им трябва да се базира на ценности, кауза и принципи. „Аз не бих погазил своите принципи. Те са много елементарни, прозрачни и лесни за разбиране. Давам пълен карт бланш на всеки министър, а той да си управлява министерството. Президентът, в крайна сметка представлява българската външна политика, той не я управлява", допълни Плевнелиев и увери, че трябва да гледаме напред, а не назад.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай