Петър Стоянович: В ход е създаването на културна полиция

Петър Стоянович: В ход е създаването на културна полиция | StandartNews.com

София. "Опазването на културното наследство е една от основните задачи, която си поставя Министерство на културата. Този ангажимент ще продължи да ни води и занапред. Следващата стъпка, която вече е в ход, е България да се сдобие с културна полиция - полиция по въпросите на културата". Това каза министърът на културата д-р Петър Стоянович в предаването „Тази неделя" по бТВ.

Междуведомствена работна група между културното ведомство, МВР, ДАНС и прокуратурата, вече е образувана, обясни министърът. И уточни, че нейната работа е да проучи възможностите и да създаде звено, опазващо културното ни наследство. „Подобен аналог има в Италия, който на нас много ни допада. Той е реализиран от карабинерите, които са на съподчинение на Министерството на културата и на Министерството на вътрешните работи", каза още той, цитиран от пресцентърът на Министерски съвет.

В момента има действаща инструкция по взаимодействие между ведомствата и с това се занимава Главна дирекция „Инспекторат за опазване на културното наследство", обясни министърът.

„В Министерството на културата е възможно да има по-голяма видимост, прозрачност и нагледност на действията ни. Завръщането на Дамаскина от 19 век и огърлицата от римско злато, датираща от 3 век, са доказателство за това, че нашите усилия дават плодове", изтъкна Петър Стоянович.

„Не съм си представял, че с толкова малко култура се занимава министърът на културата.„Отровените минути" в министерството бяха толкова много, че и досега се опитвам да си поема въздух. Досега за 10 месеца съм се занимавал с „чиста култура" по-малко от един месец. Всичко останало е уреждане на дребни пари и междуличностни спорове". Това бе коментарът на Стоянович за положението, което заварил в повереното му министерство.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай