Пет часа совалки за VII блок за АЕЦ

Пет часа совалки за VII блок за АЕЦ | StandartNews.com

Шефът на "Уестингхаус" разговаря с премиера, президента и политици в София

5 часа совалки в София направи шефът на "Уестингхаус" Дани Родерик у нас. Той пристигна в София рано сутринта и успя да разговаря с премиера, президента, икономическия министър, както и с представители на различни политически сили.

По време на разговора си с премиера Пламен Орешарски Родерик изразил удовлетворение от свършената до момента работа по проекта за 7-и блок и че това е предпоставка следващият кабинет да потвърди намеренията на България за изграждане на нов реактор в "Козлодуй". Премиерът Орешарски заявил, че по въпроса трябва да има приемственост между правителствата, тъй като става въпрос за национален проект. От своя страна Дани Родерик казал пред премиера, че оценява подкрепата на правителството до момента. Той обаче е изразил опасения за евентуално забавяне на проекта за 7-и блок и се надява страната ни да работи активно по енергийната си политика и сигурност независимо от политическия цикъл.

В късния следобед шефът на "Уестингхаус" заедно с хора от екипа си е имал работна среща с президента Росен Плевнелиев на "Дондуков" 2. Обсъждана е възможността за реализация на проекта за изграждане на новия блок на площадката на АЕЦ "Козлодуй". Държавният глава е потвърдил позицията си, че трябва да бъде постигнат политически консенсус за последващи стъпки, преди да се вземе решение дали да бъде реализиран проектът. На разговорите е присъствал икономическият съветник и бивш зам.-министър Евгени Ангелов. Срещата не е била оповестена предварително, тъй като практиката е в публичния календар на президента да влизат само официалните срещи, които Плевнелиев провежда.

Новият блок в АЕЦ "Козлодуй" ще струва малко над 5 млрд. долара и това е най-конкурентната оферта, която от "Уестингхаус" са давали до момента за реактор AP-1000, заяви Родерик пред БНТ днес. Държавни гаранции по проекта няма да има и страната ни няма да плаща нищо, преди блокът да заработи, стана ясно още след срещите на Родерик. За строителството пък има осигурено финансиране, включително и от американска банка, каза още Родерик. Той допълни и че "Уестингхаус" ще трябва да убеди следващия парламент, че цената на енергията от новия блок ще бъде достъпна за българските граждани. Шефът на американската компания обяви още, че се разглежда потенциална възможност в бъдеще на площадката на АЕЦ "Козлодуй" да бъде построен и втори блок по технологията AP-1000, тъй като двойка реактори ще работят по-ефективно. Родерик е бил в София, за да обсъди реализацията на проекта за 7-и блок в АЕЦ "Козлодуй" с важните хора в държавата, както и с политическите сили у нас, съобщи още той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай