Пеканов посочи най-големия плюс от въвеждането на еврото

Срещу ясните ползи стоят страхове от спекулации

Пеканов посочи най-големия плюс от въвеждането на еврото | StandartNews.com

При влизане в еврозоната ще спестим разходи за превалутиране, съобщи в интервю за бТВ вицепремиерът по управление на европейските фондове Атанас Пеканов.

„Ще си спестим една голяма сума разходи, която всяка година правим от факта, че всяка година превалутираме нашия лев, който е свързан с еврото. Също така, че държавата е само с единия крак в еврозоната, което значи, че финансовите пазари също ни дават половината от бонуса да си във втората най-силна валута в света“, обясни той.

Пеканов добави, че срещу ясните ползи стоят страхове от спекулации. „Те се затова, че отделни търговски обекти могат да злоупотребят. Именно там държавата трябва да е най-активна“, заяви вицепремиерът.

За възможен таван на цените

Пеканов посочи, че за таван на цените все още не можем да говорим. „В крайна сметка, живеем в пазарна икономика и продължаваме да вярваме в конкуренцията. Не сме тръгвали да предприемаме такива резки мерки“, каза той.

Вицепремиерът допълни, че не е нормално в повечето европейски столици млякото да е 1 евро, във Вашингтон да е 1 долар, а у нас да е 3,60 лв.

„Първият ни подход беше с търговските вериги да обсъдим този проблем, след което да предоставим повече информация за гражданите, като това ще подпомогне конкуренцията и ще упражни натиск върху цените. Третото е активизиране на регулаторите – КЗП и КЗК“, обясни той.

За еврото и спекулата

„По отношение на покриването на критерия за инфлацията за влизане в еврозоната сме далеч. Когато са правени изключения, те са били, когато не покриваш критерия с 0,2-0,3%. Ние не го покриваме с 4%. Има много причини за това“, каза Пеканов.

По думите му най-големият проблем при влизане в еврозоната е възможността отделни търговски обекти да спекулират с недостатъчната информация на по-възрастни хора, в по-отдалечени райони.

"Макар да имаше сензационни заглавия, бяха намерени някои магазини, в които имаше спекула и нелоялни практики. В Хърватия няма повишаване на инфлацията след влизане в Еврозоната", каза още той.

Според Пеканов с „черни“ и „бели“ списъци за порочни и за добри търговски практики може да реши проблема със спекулата сега, както и след приемането на еврото.

За Плана за възстановяване и устойчивост

„Около 1 млрд. лв. трябва да получи България по линията на допълнителната глава в ПВУ, която засяга сектора декарбонизация и енергетика. Смятам, че правилният подход е да използваме гражданите и бизнеса и да направим инвестиции, които са насочени към тях. За бизнеса – възобновяеми енергийни източници с батерии“, добави Атанас Пеканов.

Той добави, че е правилно за домакинствата да се отделят още средства за енергийно обновяване.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай