Пътуваме до морето по "Тракия" от 1 юли

Пътуваме до морето по "Тракия" от 1 юли | StandartNews.com

Строителният министър обеща 140 км нови магистрали до края на 2015 г.

Заради очаквания голям трафик към морето от първи юли ще бъде пуснато за движение основното трасе на магистрала "Тракия". Това обеща строителният министър Лиляна Павлова. Тя обясни обаче, че "Тракия" ще тръгне от началото на идния месец без основните си виадукти, по които има още работа. Все пак някои от тях ще бъдат пуснати за преминаване до 15 юли. 140 километра нови магистрали и 80 километра изцяло рехабилитирани до края на годината, обеща още министър Павлова край Свиленград при откриването на дясното платно на АМ "Марица". По тази близо 9-километрова отсечка пътуващите по аутобана достигат директно до Капитан Андреево и ГКПП-то. 435 години й трябваха на България, за да се завърши тази отсечка", обясни при въвеждането в експлоатацията й министър Павлова. На церемонията тя връчи на шефа на АПИ инж. Лазар Лазаров АКТ 16 на участъка и му пожела с грижата на добър стопанин да пази трасето.

Новият обект е изграден със средства от републиканския бюджет на стойност 35 млн. лв. Последният участък от "Марица" - отсечката, която ще свърже магистралата край Димитровград до връзката с "Тракия", ще е готов до първи октомври, припомни Лиляна Павлова. По този повод тя посочи, че се надява това да е краят и на прехода, който олицетворява това строителство. Първото превозно средство, което мина по новия участък от магистралата, след като той беше осветен от отец Константин, беше пловдивски тир.

След откриването на трасето кметът на Свиленград инж. Георги Манолов с нескрито задоволство посочи, че магистралният участъкът ще доведе до развитие на Свиленградска община. Той обясни, че заради улесненото пътуване от пограничния регион към вътрешността на страната вече има инвеститорски запитвания. Интересът бил предимно от предприемачи от съседните по южната ни граница държави. Манолов не посочи цифри, но пък открехна завесата, че мераците на чуждия бизнес били насочени към туризма и сферата на услугите, а намеренията им щели да бъдат визуализирани още през следващата година.

Веднага след откриването на участъка премиерът Бойко Борисов отбеляза пускането на платното в социалната мрежа. Той похвали строителния министър за добрата работа и бързината, с която експертите от ведомството работят.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай