Първанов: Сега е времето за коалиция

Първанов: Сега е времето за коалиция | StandartNews.com

София. Който реши въпроса за бъдещ съюзник след парламентарните избори сега, той ще управлява България. Необходима е качествено нова коалиционна политика не кой е "за" и "против" ГЕРБ, а каква реална съвместна дейност може да реализира. Това обяви президентът (2002-2012г.) Георги Първанов във встъпителното си слово на заседание на соцорганизацията  "Клуб 65" тази вечер.

Сбирката се проведе в соццентралата на "Позитано" 20, а по инициатива на председателя на клуба Симеон Славчев тя се се предаваше на живо и в интернет.

Вече има поне 3-4 нови коалиции, огледайте се, каза Първанов на присъстващите сред които бе и общинският съветник Георги Кадиев. Експрезидентът цитира данни от социологическо проучване, според което 45% от избирателите са казали че няма да гласуват на парламентарните избори, а 23% не са решили. Това означава конституционно мнозинство, предупреди Първанов.

По думите му на БСП й трябва високо доверие и ясни политики, които да се представят на избирателите. България не е САЩ, каза Първанов и уточни, че в последния месец и половина преди избори кампания не се прави, ако партиите не са си свършили работата до този момент.

На БСП не й достига дейстевност, ние на излъчваме сила, няма го подема, каза той. И добави: Не ми се струва достатъчно да изравним резултатите или да чакаме спад при ГЕРБ. По думите му ГЕРБ ще заложи в основната битка на миналото. "Борисов ляга и става с коментар за комунистическото наследство", каза Първанов и обърна внимание на червените че "ключови фигури на ГЕРБ обикалят та се късат в страната". Управлението на това правителство са 4 загубени години за България, смята експрезидентът.

По повод днешното решение на парламента, одобрил въпроса на управляващите за референдум, Първанов заяви, че социалистите са допуснали грешка като са приели референдумът да е проблем на БСП, трябвало е да активират повече партии за каузата "Белене". Лично съм засегнат на формулировката, приета днес, заяви Първанов, Без "Белене" няма да има ядрена енергетика в България и ще изостанем много от съседните  държави. Няма нищо достойно в поведението на ГЕРБ, допълни той.

Етническият мир не е нещо веднъж за винаги дадено, каза Първанов по повод на скандалите в Кърджали, предизвикани от отказа на ДПС да се даде звание почетен гражданин на освободителя на града ген. Васил Делов. ГЕРБ индексират в крайния национализъм, за да възпроизведат онова гласуване от 2009 г. и да засилят националистическия вот, коментира Първанов.

Той се изказа и по повод  скандала в СУ "Св. Кл. Охридски" по повод на честването от 70-годишнината от рождението на Людмила Живкова. Президентът съзря следата на Иван Костов и неговия отбор. Като е такъв мъжкар защо не се бори срещу комунизма и Съветския съюз навремето, попита риторично ораторът и добави: Иван Костов даже не успя да приватизира всичко, построено от онова време.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай