Първан Симеонов посочи големия проблем на изборите у нас

Следва да започне оптимизиране на отчитането на вота

Първан Симеонов посочи големия проблем на изборите у нас | StandartNews.com

Източник: НоваНюз, архив

Ако се погледнат дългите тенденции, се вижда постоянно ерозиране на активността в България. Тя подскача само когато се появят нови политически актьори, които събират надежди. До един момент спадът е нещо нормално, въпросът е да не стигаме по-надолу. Това мнение изрази пред БНР изпълнителният директор на "Галъп интернешънъл болкан" Първан Симеонов.

Според него изборното законодателство у нас е обект на постоянни промени, постоянно политизиране и постоянно пропагандиране на един или друг начин на гласуване.

Избирателят следва да бъде оставен да гласува по един начин, а да започне оптимизиране на отчитането на вота, където е големият проблем, коментира Първан Симеонов.

"Всички ще трябва да свикваме, че страна със застаряващо население, с периферна икономика, която допуска тежки социални неравенства и регионални различия, няма как да произведе каквото и да било прекрасно, камо ли избори, където са намесени користни интереси. Трябва да се подобрява изборната процедура, но тя не трябва да се променя рязко. Трябва да бъде консенсусна и да бъде оставена няколко години поне, за да могат хората да свикнат с нея. Изборната процедура трябва да се оптимизира, а не радикално да се променя", каза Симеонов.

Социологът изрази някои резерви към достоверността екзит пола по време на местни избори. На първи тур "някои вотове се държаха по-гордо от други и това се отрази", посочи той. По думите му "методът се държи чудесно на национално ниво, но на местно ниво е огромно предизвикателство".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай