Осем в битка за 36 млн. лв. за машини на вота

До 10 декември тече срок за предоставяне на допълнителни документи от кандидатите

Осем в битка за 36 млн. лв. за машини на вота | StandartNews.com

Осем са кандидатите да доставят 9600 машини за гласуване в обявената обществена поръчка от Централната избирателна комисия, показа предварителният подбор на участниците.

Участие в процедурата, която ще се състои в два етапа, са заявили "Лекс.Бг" ЕАД, "Сиела Норма" АД, "ЦАПК Прогрес Груп" АД, "Контракс" АД, "Екселор Холдинг Груп" ЕООД, "Български машини за гласуване" ДЗЗД и физическите лица Михаил Димитров Вишанин, който представлява "Доминион Воутинг Системс" и Иван Величков Иванов, съобщи „Правен свят”.

 Според условията освен доставка на 9600 специализирани устройства за електронно машинно гласуване с инсталирани системен и приложен софтуер, така че те да имат възможност да се модифицират за всякакъв вид избори, предвидени в Изборния кодекс, без намеса на доставчика, изпълнителят трябва да осигури логистиката, обслужването на машините при произвеждането на парламентарните избори през 2021 г. и обучението на членовете на ЦИК, РИК и СИК за работа с тях.

Максималната прогнозна стойност на машините е 36 млн. лв. без ДДС.

Според последните промени в Изборния кодекс машинно гласуване на парламентарните избори догодина трябва да има в големите секции с над 300 избиратели. В тях ще може да се гласува и с хартиени бюлетини.

Част от кандидатите - "Сиела Норма", "Лекс.Бг" и "Български машини за гласуване" участваха в предишната процедура, когато бяха наети 3000 машини за европейските избори през 2019 г. Тогава за доставчик бе избран "Сиела Норма".

Сега до 23,59 ч на 10 декември тече срок за предоставяне на допълнителни документи от кандидатите. След това ЦИК трябва да одобри протокола на комисията по избора и да излезе с решение за това кои кандидати са допуснати до следващия етап на процедурата. Чак след това ще станат ясни допълнителните детайли, както и ценовите оферти на всеки от кандидатите.

От изискванията става ясно, че, ако устройствата се доставят на партиди, последната трябва да е направена не по-късно от 25 дни преди изборния ден. Софтуерът пък трябва да е инсталиран до 20 дни преди началото на вота.

В понеделник президентът Румен Радев заяви, че се готви да насрочи изборите в първата възможна по закон дата – 28 март. Разчита да не може да се състави редовно правителство и той да назначи служебно, което да управлява до 2022 г., коментира политическият анализатор Антоанеха Христова.

Изборният спец проф. Михаил Константинов пък видя риск от заразяване с коронавирус, тъй като много хора ще пипат дисплея на устройствата в изборния ден.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай