Орешарски: Работим за ръст на икономиката

Премиерът е на официално посещение в Брюксел

Орешарски: Работим за ръст на икономиката | StandartNews.com

Брюксел. "Още веднъж заявявам, че сме програмно правителство и ще работим за икономическия ръст и за подобряване социалното положение на българските граждани", заяви премиерът Пламен Орешарски след срещата си с генералния секретар на НАТО Андрес Фог Расмунсен.

"Когато това се случи, ще можем да увеличим финансирането и за отбрана като най-голям ще е фокусът върху модернизиране на армията", заяви министър-председателят.

"Това е първата ми визита като премиер извън София и благодаря, че успяхте да организирате срещата толкова бързо", каза Орешарски на Расмунсен.

"Целта на визитата е да се подчертае нашата приемственост по отношение на външната политика, ангажиментите ни към НАТО", заяви Орешарски.

Расмунсен от своя страна подчерта ролята на българската армия за успеха на мисиите в Афганистан и Косово и участието в международни проекти.

Двамата обсъдиха и евроатлантическия диалог и важната роля в него, която играят НАТО и ЕС. Обсъдиха и темата за държавността и демократизацията на България.

България ще изпълнява своите ангажименти по отношение на Афганистан. Като основни акценти с времето ще бъдат модернизацията на въоръжените сили на Афганистан, както и подготовката и обучението на силите за сигурност, заяви премиерът пред генералния секретар на НАТО. Той посочи също, че България ще продължи да подкрепя интегрирането на Западните Балкани в евроатлантическите структури. Това ще позволи демократизацията на региона и икономическото му възстановяване и развитие, подчерта премиерът Орешарски.

Генералният секретар заяви, че очаква България да продължи да участва в мисията на НАТО в Афганистан. Той изрази надежда, че въпреки икономическите проблеми в цяла Европа, включително и в България, страната ни ще задържи необходимия минимум за финансиране на въоръжените сили, за да могат те да участват в многонационалните мисии на НАТО.

Премиерът Пламен Орешарски пристигна в централата на НАТО в Брюксел в последната възможна минута, тъй като заради лошото време и бедстващ самолет правителственият еърбъс кръжа 15 минути над летището. След срещата си с Расмунсен министър-председателят трябва да проведе разговори с българските евродепутати, а след това да чуе и позицията на протестиращи наши сънародници, живеещи в Брюксел.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай