Окончателно: Затварят митница „Свиленград“

Окончателно: Затварят митница „Свиленград“  | StandartNews.com

Министерският съвет направи промени в Устройствения правилник на Агенция „Митници", с които се закрива митница „Свиленград" и се създава „Звено за информационна сигурност" в администрацията на Централно митническо управление. Това съобщиха от пресцентъра на Министерски съвет, където днес се проведе последното заседание на правителството за 2015 г.

Със закриването на митница „Свиленград" се цели превенция на корупционни практики и подобряване на работата, като ще се оптимизират човешките, финансовите и материалните ресурси и те ще се насочат за по-ефективно изпълнение на контролните функции на митническата администрация.

Звеното за информационна сигурност ще осъществява контрол за спазване изискванията за сигурност на информационните системи на митническата администрация, ще организира и осъществява политиката за информационна сигурност на Агенция „Митници" с цел защита на обработката, съхранението и разпространението на информацията. Една от основните функции на звеното е да ръководи дейностите, свързани с постигане на мрежова и информационна сигурност на Агенция „Митници", както и да следи за прилагането на стандартите, политиките и правилата за информационна сигурност и управление на риска в администрацията в съответствие с целите за мрежова и информационна сигурност. Новото административно звено ще отговаря за защитата на интелектуалната собственост и материалните активи на Агенцията в областта на информационните и комуникационните технологии, ще разработва и предлага иновативни решения и архитектури за подобряване на информационната сигурност на Агенцията, уточниха от МС.

Разширяват се функциите на дирекция „Митническо разузнаване и разследване" в Централно митническо управление, като се засилват координацията, контролът и ръководството върху цялостната дейност в рамките на Агенцията със специализирано техническо оборудване и технически средства с източници на йонизиращи лъчения. Предвижда се да се създаде денонощен център за анализ на рентгеновите изображения, получени в хода на митническия контрол, който да обобщава резултатите, както и да координира и контролира дейностите по извършването на анализа. С промените в Устройствения правилник на Агенцията се актуализират и прецизират функциите на дирекции „Финансово-стопански дейности и обществени поръчки", „Митнически режими и процедури", „Митническо разузнаване и разследване" и „Управление на собствеността и логистика" в Централно митническо управление.

Структурните промени в Агенция „Митници" се правят без промяна в общата численост на персонала.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай