Облагат парите в офшорни зони

Облагат парите в офшорни зони | StandartNews.com

Данъци ще се плащат и за парите в офшорни зони. Това съобщи за "Стандарт" депутатът от ДПС Йордан Цонев. Той допълни, че работна група от депутати и експерти е изготвила 64 законопроекта в интерес на гражданите. Сред тях е и предложението за облагане на средствата от офшорни зони.

"Това е нещо революционно за Европа", коментира Цонев и добави: "Върху идеята все още се работи, правя проучвания". Затова все още размерът на ставката не бил ясен. "Това предложение е в контекста на тежките дебати в цяла Европа за изтичащите капитали от Стария континент към офшорни зони", обясни Цонев. Целта е поне част от средствата под една или друга форма да остават в държавата, откъдето са тръгнали.

В следващите дни пък премиерът Пламен Орешарски съобщи, че предстоят да се свършат "изключително важни неща". "Още тази седмица ще внесем в парламента програма, която да бъде дискутирана и одобрена. Тя е насочена към три групи приоритети - за гражданите, за бизнеса и за държавността. Те ще бъдат краткосрочни мерки, които трябва да се свършат до края на тази година. Част от тях вече станаха ясни от срещите на Орешарски с различни неправителствени организации - намаляване на броя на регулаторните режими за правене на бизнес, както и на държавните такси, вдигане на минималната работна заплата и евентуално коледни добавки към пенсиите. След намесата за падане на цената на тока правителството ще предприеме стъпки да сложи ред и в здравната система. През есента, когато започнат дискусиите за бюджета за следващата година, Орешарски обеща по-дългосрочни мерки, които да подобрят бизнес средата и социалното положение на хората. Орешарски обеща и широк обществен дебат за приоритетите по новата стратегия за партньорство в Европейската комисия от 2014 до 2020 г.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай