Няма да се изграждат нови сгради за бежанците

Няма да се изграждат нови сгради за бежанците | StandartNews.com

София. Държавна агенция за бежанците не предвижда изграждане на нови сгради за настаняване на бежанци. Това обяви вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветлин Йовчев от по време на днешния парламентарен контрол.

Той отрече напълно информацията, излязла в публичното пространство, че в село Баня, ще бъдат строени фамилни къщи за настаняване на пришълците.

Министър Йовчев обясни, че с решение от 2011 година на Министерски съвет от Министерство на земеделието и храните поради отпаднала необходимост е отнет имот, който е предоставен за настаняване на бежанците, от МОН също е отнет имот, предоставен на Държавна агенция на бежанците. „На двете сгради са извършени ремонти. Заради продължаващия миграционен поток продължават огледите на имоти с отпаднала необходимост, посочи вицепремиерът.

"Ремонтите на предоставените сгради се извършват със средства на МВР и Държавна агенция за бежанците", посочи министър Йовчев.

„Наслагването на настроения срещу бежанците е нещо, което много трудно ще бъде изкоренено. Дълбоко не споделям вашето отношение и мнение по този въпрос", заяви Йовчев, като се обърна към групата на "Атака".

12 лица в момента са със заповед за експулсиране, обясни Йовчев. Във всички случаи, в които има твърдения за някой, че е сирийски гражданин, заедно с биографията, която той собственоръчно пише, и с дактилоскопичните отпечатъци с биометричните данни се предоставят на консулския отдел на Посолството на Сирия за потвърждаване на неговата самоличност, обясни Йовчев.

„Ние не вярваме сляпо на данните, които те предоставят, затова се проверяват. Снемат се биометрични данни, и те се сравняват в редица информационни системи, в които може да има данни за тях. Прави се оценка, доколко съответното лице може да представяла заплаха за националната сигурност. До момента нямаме данни, че на наша територия пребивават лица, които са се отклонили по някакъв начин от изтърпяването на присъда", каза още вътрешният министър.

Йовчев поясни и че няма тенденция за завишаване броя на въоръжените грабежи на територията на страната.

"През деветте месеца на 2013 г. от всички регистрирани грабежа 94 са въоръжени. Това е с 31.39% по-малко в сравнение със същия период на 2012 г. В 56 от случаите е използвано огнестрелно оръжие, а в 38 – хладно. Установени са извършителите на 32 въоръжени грабежа през 2013 г. Разкрити са и 19 грабежи, извършени през преден период. За периода 15 септември – 15 октомври 2013 г. на територията на страната са регистрирани 22 въоръжени грабежа, което е с 5 по-малко от същия период на 2012 г., заяви министърът.

По думите на Йовчев политиката на МВР за Сигнално-охранителната дейност е съобразена с най-добрите европейски практики.

„Към министъра на МВР, е създадена работна група за преструктуриране на сигнално-охранителната дейност. Преструктурирането ще се извършва на два етапа – от януари до юни 2014 година, когато ще се проведе демонтирането на техниката. Започнали са конкретни дейности за прекратяване на договорите със съответните търговски дружества за сигнално-охранителната дейност", обясни Йовчев.

„Обсъждат се варианти за продажба на част от техниката. Част от служителите, работещи в звената, ще продължат да работят към звената, които имат връзка със сигнално-охранителна дейност, другите ще бъдат пренасочени към други звена", каза още вътрешният министър.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай