Неделя,

Няма заплаха за бюджета на НОИ от коронавируса

От: Рачо Рачев, кадър БНТ -
Няма заплаха за бюджета на НОИ от коронавируса
A
A
A

Организацията, която е създадена за издаване на болнични у нас във връзка с разпространението на коронавируса, е добра и няма заплаха за бюджета на Националния осигурителен институт. Това заяви пред БНТ социалният министър Деница Сачева.

Единственото разумно решение е личните лекари и здравните инспекции да казват кой да бъде поставен под карантина, заяви Сачева.

„Има много ясни инструкции, става въпрос за граждани, които се прибират от Континентален Китай или от Италия, за тях много ясно се провеждат съответните анкети и те се насочват към личните лекари, за да могат да вземат решение за карантина или не. Така че, със сигурност не очакваме да имаме хиляди хора в болничен. Системата е подготвена и няма заплаха за бюджета на общественото осигуряване“, подчерта министърката.

Все още вървят преговорите за подписване на национално решение, обясни Сачева по въпроса дали работодателите са склонни да поемат първите три дни от болничния на служителите. Трябва да има обща солидарност, смята министърът.

„Непрекъснатото прехвърляне на нови и нови плащания към държавата рано или късно ще отвори темата дали сме готови да имаме по-високи данъци, за да може държавата да поеме тези плащания. Ресурсите са ограничени и трябва да ги разпределяме възможно най-ефективно там, където ще донесат резултат“, каза Деница Цачева.

Ще предприемем една инициатива да представяме редовни анализи пред обществеността за болничните, както и анализи за заболеваемостта по региони, допълни Сачева.

Тя коментира и проблема на майките на деца с увреждания, който все още няма категорично решение. От една страна имаме действащ Закон за личната помощ, от друга страна имаме забавен Закон за социални услуги и това създава много проблеми, обясни министърът. По думите й, в момента режимът за личен асистент се използва по няколко различни варианта - през Закона за личната помощ, през патронажната грижа и през Националната програма.


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички