Четвъртък,

Нинова с коментар за олиото и клатенето на кабинета

От: Стандарт -
1010
Нинова с коментар за олиото и клатенето на кабинета
A
A
A

Вицепремиерът и министър на икономиката Корнелия Нинова бе гост в сутрешния блок на БНТ. Гостуването й обаче започна по доста необичаен начин.Водещият Георги Любенов я посрещна с думите: „Никога не съм вярвал, че ще правим интервю за олиото с вас, но ето че и това трябва да се случи“.„Да, така е, но трябва да кажа, че ние твърдо и категорично сме решили да се борим със спекулата“, заяви Нинова.

По думите й паниката с олиото е „абсолютно изкуствено създадено напрежение“. „Имаме резерви за олио за тази и за следващата година. Предлагането е на лице – нямаме дефицитна стока.Търсенето обаче се покачи в резултат на фалшиви новини. Няма как това да не се отрази на цената. Заради това призовах българските граждани – няма нужда да се презапасявате, само си вредим. Сами вдигаме цената на олиото“, каза още вицепоремиерът.

По думите й Европа и света предприемат драконовски мерки срещу спекулата с цените и галопиращите цени на редица продукти.Тя даден фрапантен пример от един от магазините у нас. По думите й бутилка олио била доставена на въпросния магазин за 2,97 лева, а на щанда се продава 5,99 лева.„Нашата грижа е българският народ и българската храна да остане тук за него“, категорична бе тя.

Нинова заяви още, че това не са репресивни мерки, а законни. „Това все още са меките мерки“, каза Нинова и допълни, че намесата на държавата в различни сектори е задължителна.

Вицепремиерът обяви, че със сигурност ситуацията с цената на олиото ще се нормализира. „Разбира се, че виждаме обедняването на хората и с тревога го гледаме. Обвинението, че не виждаме какво се случва, не отговаря на фактите“, отвърна Нинова на въпрос на водещия за покупателната способност на българина.

По повод планираното увеличение на газа с близо 40%, каквито намерения обявиха от „Булгаргаз“, Нинова заяви:„Заради това бяхме против санкциите срещу Русия. Позволете ми обаче да не коментирам решението на КЕВР. Надявам се бензинът да не мине 3 лева за литър. Предстои да обсъждаме нещата с акцизите и данъците на горивата. Когато приемахме бюджета, който е най-социалният, я нямаше войната. Така, че актуализацията му трябва да отговори на новата реалност“.

„Започна едно отрезвяване в Европа по отношение на санкциите. Ние изпреварихме събитията – знаехме, че такива драстични санкции ще се отразят на българските семейства. Заради това се противопоставихме на санкциите срещу Москва.

Виждам, че и Европа, а и партньорите ни в коалицията започват да се приближават до нашето мнение.

Времето показа, че тези санкции са вредни за България, Европа и света.Започна отрезвяване! Тези хард санкции са удар по икономиката и народите“, заяви още вицепремиерът и лидер на БСП.

„Липсва логика и разум“, така тя отговори на въпрос защо от партията й са против нидерландски изтребители да дойдат в България. „От какво да ни защитават като казват, че няма пряка заплаха за България? Защо да идват НАТО-вски сили да ни пазят".

Нинова бе категорична, че „червена линия“ за тях е България да изнася боеприпаси за Украйна: „България не трябва да бъде въвличана във войната, а изнасянето на оръжия е пряко включване във войната“.

„Това е война между големите сили Русия и САЩ – нямам притеснения да го кажа. Вероятно Зеленски воюва по волята на украинския народ иначе не би могъл да ги представлява. Членовете на БСП, а струва ми се и цялото общество, са много притеснени от събитията“, допълни Нинова по темата за войната Русия-Украйна.

„БСП е далеч по-ясна, категорична и умерена партия, що се касае за войната, отколкото Стефан Янев. Той си е НАТО-вски член. Той внасяше в Министерския съвет предложения за НАТО-вски сили у нас. Когато дойдат избори ще видим какво ще се случи“, заяви лидерът на БСП по повод слуховете, че бившият служебен министър и министър на отбраната Стефан Янев ще прави своя партия.

„Не е въпрос на усещане, а въпрос на факти. ГЕРБ няколко пъти заявиха, че трябва да се направи ново правителство в рамките на този кабинет. Тоест те искат отново да се върнат на власт. Нашият сблъсък с тях е от години и заради това те се съсредоточават върху нас.

Ако се случи една партия да отпадне от коалицията, то имаме два пътя:

Първо – може да имаме ново правителство в рамките на този парламент с ГЕРБ и ДПС. Въпрос на преценка е дали го искаме.

Или разпукваме парламента и отиваме на избори. Е, добре де, кой мозък може да реши, че в момента трябва да клати кабинета и правителството и да идем на избори“, така Нинова отговори на въпрос вижда ли опит БСП да бъде изтласкано от управляващата коалиция.


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички