Наш експерт разкри влиза ли НАТО в Черно море

В момента Черно море е едно от "най-бурните" морета

Наш експерт разкри влиза ли НАТО в Черно море | StandartNews.com

В момента Черно море е едно от "най-бурните" морета. Усилията на Русия да отцепи райони от Украйна, които прекъсват достъпа ѝ до него, ако бъдат успешни, ще превърнат Русия "в много силен противник, с много сериозен капацитет в Черно море", заяви за БНР Милен Керемедчиев, коментатор и бивш заместник-министър на външните работи.

В Черно море ще бъде все по-горещо от гледна точка на присъствие на НАТО, прогнозира той.

Докато има реален конфликт в следващите месеци или години, перспективата за членство на Украйна в НАТО е неясна, каза още Керемедчиев. Според него Русия умишлено поддържа "джобове" с напрежение с определени държави близо до нея, за да може тяхното стратегическо бъдеще да бъде неясно.

По-важната новина от форума във Вилнюс е тази, че Швеция ще стане член на НАТО, защото е важна стратегически като територия и е изключително развита в производството на подводен флот и бойна авиация, тоест НАТО повишава многократно отбранителните си способности, подчерта Керемедчиев.

"Пътят на Швеция е отворен. Отново Ердоган изигра своите карти възможно най-добре и получи максимални отстъпки, особено от ЕС. Това, за което настоява най-много Турция, е турските граждани да влязат в безвизовия режим за пътуване в ЕС. Ердоган извади отново максимума от дивиденти за страната си от вдигането на ветото", посочи Милен Керемедчиев.

Относно спорното използване на касетъчни бомби на територията на Украйна Керемедчиев коментира, че "липсата на видим напредък в пробива на украинската армия в контраофанзивата дава основания на САЩ да отпуснат такъв тип боеприпаси", които обаче нанасят огромни поражения в числеността на противника. Те бяха използвани в Ирак от американската армия. След това години наред се прочистват територии, където са използвани. Русия ги използва от началото на военните действия, заяви той.

"Жертвите от двете страни на фронта ще нараснат неимоверно. Войната ще бъде доста по-кървава с използването точно на тези касетъчни бомби."

За вдигането на числеността на военните от НАТО на наша територия до 5000 души Керемедчиев отбеляза, че това "не е огромна цифра от военнослужещи".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай