Надежда Неински обясни срамното положение на България в ЕС

По думите й всичко това е проблем с доверието

Надежда Неински обясни срамното положение на България в ЕС | StandartNews.com

Източник: Нова телевизия

Макар да е член на Европейския съюз, България постоянно е в ролята на молител. „Ние ходим да ги молим и да ги убеждаваме, че сме свършили своята работа. Проблемът е, че ЕС вижда България като част от проблема, а не като част от решението.” Тази констатация направи пред Нова телевизия бившият външен министър Надежда Нейнски.

Тя каза, че внимателно е слушала аргументите на австрийската страна, която смята, че още не може да допусне България в Шенген.

„Те казват: „Има проблеми с Шенген, има проблеми с мигрантите, редица държави въвеждат граничен контрол, не можем преди Шенген да е решил своите проблеми, да приемем нови членове”. Звучат логично. Моята теза е, че те не виждат България като държава, която може да помогне за решението на тези проблеми, държава, която може да участва в дебата по реформата на Шенген, а я виждат като държава, която е част от тези проблеми”, обясни Нейнски.

По думите й всичко това е проблем с доверието. „Водила съм подобни преговори и знам, че в крайна сметка всичко опира до доверие”, каза Нейнски.

„Няма как в България постоянно управляващата формация - или сглобка, или коалиция - постоянно да твърди, че си нямат доверие. Те непрекъснато казват, че са в „брак по принуда”. В Румъния също има ротационно правителство. Тоест и двете държави създават усещането, че това са някакви временни конструкции, които са с неясна съдба. В такава ситуация това се използва като аргумент в европейската общност. Винаги са казвали, че не искат нови проблеми в Шенген”, обясни Нейски.

Според нея трябва да се говори с европейските политически семейства. „Всяка една от партиите трябва да използва своето влияние, всички лостове, защото европейските семейства имат начин да повлияят в различни посоки”, каза Нейски. „Правителството трябва да структурира един план и да въоръжи с аргументи всички, включително и опозицията, които са членове на различните семейства, защото членството на България в Шенген ще бъде от полза за всички. Това е национална цел, това не е политическа цел”, коментира бившият външен министър.

По думите й България не трябва да бъде молител, а партньор. „В крайна сметка става дума за общото ни европейско бъдеще и в това европейско бъдеще трябва да влезем със самочувствие”, каза Нейнски. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай