Москов е диалогичен, лекарите бягат от контрол

Москов е диалогичен, лекарите бягат от контрол | StandartNews.com

Няма конфликт в здравеопазването, просто трябва да си говорят повече. Не се говори този път за пари и непреодолими пречки. Моето впечатление е, че повече бягат от контрола, който искаме да сложим върху дейностите. Преди година и поливина всички политичиски партии заявиха, че в здравеопазването отчетността не е добра. На всички в здравеопазвнето и на министър Москов им честитя празника, да са живи и здрави.

Това каза днес в Сандански премиерът Бойко Борисов. Той вече казал на Москов повече да говори с гилдията, повече да им разяснява. Защото повече пари за лекарите и сестрите ще има, когато се спре източването на системата. Премиерът даде за пример ВМА – при предишния мандат на ГЕРБ болницата нямала дългове, после за година и половина натрупала 120 милиона.

„Сега Петров се справя прекрасно и станаха само 20 милиона дълговете. Видя се там колко се е плащало за храна, за охрана. И милиони изтичат. Това искаме да направим. Да се знае кой е пациент – идентифицира се и се лекува. Какво им пречи това? Ще се установи, че един и същи човек е в аптеката и в болницата. Не са отпечатъци", уточни Борисов.  

И припомни ,че същата съпротива имало в българския парламент. Как се гласувало с чужди карти от „нашите висши народни избраници". Но се въвел идентификатор и цялата измама с карти приключила. Отпускат се пари за ново оборудване, за спешната помощ. Но премиерът не смята, че е проблем определянето кой е пациент.

„Слушам ги лекарите – щели да станат счетоводители, да смятат и да пишат. В края на краищата никой не е безотчетен. И аз всеки документ от МС трябва да го подпиша. Крайно време е обществото да спре да задава въпроса: Източва ли се здравеопазването? Миналата година Здравната каса допълнително я финансирахме с над 450 милиона. Усетиха ли хората за половин милиард по-добро здравеопазване. Аз мисля, че не. Ако преблем им е идентификаторът, това не е проблем на здравеопзването – няма нищо общо с лечението, с лекарствата. Това е да знаем кои са болни, а не да се изписват медикаменти и лечение на несъществуващи пациенти", каза още Бойко Борисиов.

Той увери, че всичко е в ръцете на министър Москов, който е диалогичен човек, с джипитата вече се разбрал. „Ако беше лесна реформата, Радан Кънев щеше да стои в управлението. И да си подкрепя министъра. Нямаше да каже: Аз ще гледам отстрани, пък вие – ГЕРБ и Москов се оправяйте, щото всички сме за реформа, но някой друг да я направи", заключи премиерът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай