Министрите в служебния кабинет се скараха за пари

Министрите в служебния кабинет се скараха за пари | StandartNews.com

София. Тази и следващите две години ще минат отново под знака на орязване на разходите, замразяване на доходите и съкращения на работни места. Това става ясно от 3-годишната бюджетна прогноза на финансовото министерство, приета от служебния кабинет на последното заседание.

Възстановяването на икономиката ще става по-бавно от очакваното, затова се налага ревизия на прогнозите за икономическия растеж, правени преди година. Така финансовият министър Калин Христов обяснява пред министрите защо отново се налага затягане на коланите. Очакваният растеж на БВП за т.г. от 1.9% е намален на 1%, а за догодина са заложени 1.8%. Ръст от 3.4% може да се достигне чак през 2016 г. Причина за занижените прогнози е лошото представяне на Еврозоната.

Възстановяването на икономиката се забавя и в глобален мащаб, обяснява Калин Христов. Положението у нас се утежнявало и заради несигурната политическа ситуация, която плашила инвеститорите. Както стана ясно, т.г. приходите в бюджета ще са с 400 млн. лв. по-малко от планираните. Това налага орязване на капиталовите разходи със същата сума. Поради тази причина безработицата ще продължи да расте и ще стигне 13%. Ръст на заетостта се очаква чак през 2015 и 2016 г.


Орязаните проектобюджети на министерствата за 2014 г. предизвикаха недоволството на всички членове на служебния кабинет, става ясно от стенограмата на заседанието.

Един през друг те се оплакват, че се задават сериозни проблеми заради по-малкото средства. Министърът на отбраната Тодор Тагарев иска разходите за неговото ведомство да са обещаните 1.5% от БВП. В противен случай ще имаме проблеми с освобождаването на честотните спектри, дава пример той.

Премиерът Марин Райков, който е и министър на външните работи, пък коментира, че според него външно министерство е било третирано като "брашнения чувал", който всяко правителство изтупвало, когато се свиват разходи. Райков посочва, че бюджет от 106 млн. лв. е "абсолютно несериозно", и припомня, че преди години е бил 170 млн. лв.

Социалното вице Деяна Костадинова също предупреждава за сериозни проблеми, ако продължава да се орязва бюджетът на министерството. За догодина по месечните помощи за дете се очертава недостиг от 6.4 млн. лв. и още толкова за закриването на интернатите и преместването на хлапетата в защитени жилища.

Другият вицепремиер Екатерина Захариева пък подчертава, че няма пари за справяне със свлачищата, за ремонт на пътища и вече 4 години се отлага създаването на кадастъра.

Кристиан Кръстев пък иска повече субсидии за пощите и БДЖ.

Служебните министри са поискали 800 млн. лв. повече в бюджетите си за 2014 г., отколкото са определените, посочва финансовият министър Калин Христов. Той призовава министрите, вместо да искат пари, да преразгледат програмите си и да закрият неефективните.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай