Министър Стойнев: Връщаме позициите си в арабския свят

Мислят дали да възобновят директна въздушна линия между България и Алжир

Министър Стойнев: Връщаме позициите си в арабския свят | StandartNews.com

Алжир. "Подписахме четири споразумения във важни сфери от взаимен интерес – туризъм, информационни технологии, селско стопанство и спорт". Това заяви министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев на церемония по закриването на 20-та сесия на Смесения българо-алжирски комитет за икономическо, научно и техническо сътрудничество в Алжир. Двамата съпрецедатели министър Стойнев и министър Несиб дадоха висока оценка на провелите се сесия и бизнес форум, които са отлична основа за бъдещото партньорство между България и Алжир, съобщиха от пресцентъра на Министерски съвет.

 

„Европа е най-големият търговски партньор на България, но желанието на правителството е да върне позициите на страната ни и в арабския свят. Северна Африка е наш приоритет, но ще продължим посещенията си и в други страни, за да стъпи българският бизнес на пазари, на които е желан”, каза Стойнев. Туристопотокът между приятелските ни страни ще се увеличи с подписване на споразумението, изтъкна Стойнев. И увери, че скоро ще бъде разгледана възможността за възобновяване на директна въздушна линия между България и Алжир. „България е добре позиционирана туристическа дестинация в световен план и сме готови да предоставим опита си на Алжир”, каза още министърът.

 

„За да развием двустранните отношения във всички сфери от взаимен интерес, ще разкрием търговско представителство на България в Алжир. По този начин държавата заявява своята ангажираност да подпомогне българския бизнес при реализацията му на алжирския пазар”, продължи Стойнев, цитиран от министерския пресцентъра на Министерски съвет. „Алжирската страна потвърди интереса си към трансфер на технологии, обмяна на опит и научни изследвания от България в сферата на земеделието и информационните технологии. Започваме да преговаряме за износ на български продукти с висока добавена стойност за Алжир”, каза още министър Стойнев. И уточни, че наши фирми могат да участват в мащабната програма на алжирската страна за изграждане на 2 милиона жилища през следващите пет години.

 

В рамките на 20-та сесия бе подписано и споразумение в областта на селското стопанство за разработването на работна програма за обмен на научни и технологични изследвания и обучение на специалисти. След заседанието бе постигнато съгласие страната ни да предостави експерти при изработването на концепции за изграждане на индустриални паркове в Алжир. Двете страни ще си сътрудничат и в областта на морското образование и сухопътния транспорт чрез обмен на добри практики, обясняват още от пресцентъра.

 

Следващото заседание на Смесения българо-алжирски комитет за икономическо, научно и техническо сътрудничество ще се проведе в България.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай