Милен Велчев: Какво става, ако се махнат некадърните работодатели?

50% от тези некадърни работодатели реално са в публичния сектор

Милен Велчев: Какво става, ако се махнат некадърните работодатели? | StandartNews.com

Ако "некадърните работодатели" се махнат от пазара, безработицата ще нарасне много. Този кратък отговор даде бившият финансов министър Милен Велчев на критиката отправена тази седмица от сегашния началник на ведомството - вицепремиера Асен Василев.

Работодателите, които има възможност да дадат на работниците 1000 лева, няма да ги оставят да стоят на минималната работна заплата, убеден е Велчев.

В предаването „Офанзива“ по НоваНюз той цитира данни на бизнеса, според които 50% от тези некадърни работодатели реално са в публичния сектор. След обсъждането в тристранния съвет на предложенията за Бюджет 2022  и въпреки критиките от страна на работодателите, финансовото министерство остана твърдо на позициите си по отношение на нивото на максималния осигурителен доход и повишаването на минималната работна заплата.

"Инфлацията се подхранва от страна на правителството, ако бъде приет и изпълнен този бюджет. Напълно неуместно е в тези условия да се прави такъв дефицит. Застрашено е влизането ни в еврозоната заради дефицита и високата инфлация, която ще бъде много по-висока от изискваното за приемане", коментира Милен Велчев.

"За десни мерки не мога да се сетя в този бюджет, левите цели ги има. 4,8% растеж залага бюджетът, но не вярвам това да се постигне, той ще бъде между три и четири процента", смята Велчев.

За него планираният дефицит от 4,5% с ковид мерките реално ще отиде към 6%. "Това е безпрецедентно висок дефицит. Размерът на дълга има второстепенно значение, по-важно е как се харчат и дали се харчат. Нормално е дългът да надхвърля дефицита", каза още той.

"Минималната заплата се предполага да компенсира досегашната инфлация. Но аргументът на финансовия министър за вадене от пазара на "некадърни работодатели" не е състоятелен, не е работа на държавата да прави това, тя трябва да упражнява контрол. Половината от Максималния осигурителен доход трябва да расте, но не еднократно и шоково", заяви Милен Велчев.

Според него политическата нестабилност е причина за спад в инвестициите, както и неспособността на управляващите да усвоят парите, предвидени за капиталови инвестиции в публичния сектор.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай