Събота,

Милен Велчев: Какво става, ако се махнат некадърните работодатели?

От: Рачо Рачев -
3670
Милен Велчев: Какво става, ако се махнат некадърните работодатели?
A
A
A

Ако "некадърните работодатели" се махнат от пазара, безработицата ще нарасне много. Този кратък отговор даде бившият финансов министър Милен Велчев на критиката отправена тази седмица от сегашния началник на ведомството - вицепремиера Асен Василев.

Работодателите, които има възможност да дадат на работниците 1000 лева, няма да ги оставят да стоят на минималната работна заплата, убеден е Велчев.

В предаването „Офанзива“ по НоваНюз той цитира данни на бизнеса, според които 50% от тези некадърни работодатели реално са в публичния сектор. След обсъждането в тристранния съвет на предложенията за Бюджет 2022  и въпреки критиките от страна на работодателите, финансовото министерство остана твърдо на позициите си по отношение на нивото на максималния осигурителен доход и повишаването на минималната работна заплата.

"Инфлацията се подхранва от страна на правителството, ако бъде приет и изпълнен този бюджет. Напълно неуместно е в тези условия да се прави такъв дефицит. Застрашено е влизането ни в еврозоната заради дефицита и високата инфлация, която ще бъде много по-висока от изискваното за приемане", коментира Милен Велчев.

"За десни мерки не мога да се сетя в този бюджет, левите цели ги има. 4,8% растеж залага бюджетът, но не вярвам това да се постигне, той ще бъде между три и четири процента", смята Велчев.

За него планираният дефицит от 4,5% с ковид мерките реално ще отиде към 6%. "Това е безпрецедентно висок дефицит. Размерът на дълга има второстепенно значение, по-важно е как се харчат и дали се харчат. Нормално е дългът да надхвърля дефицита", каза още той.

"Минималната заплата се предполага да компенсира досегашната инфлация. Но аргументът на финансовия министър за вадене от пазара на "некадърни работодатели" не е състоятелен, не е работа на държавата да прави това, тя трябва да упражнява контрол. Половината от Максималния осигурителен доход трябва да расте, но не еднократно и шоково", заяви Милен Велчев.

Според него политическата нестабилност е причина за спад в инвестициите, както и неспособността на управляващите да усвоят парите, предвидени за капиталови инвестиции в публичния сектор.


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички