Местан: Тъмни сили се целят в кабинета

Осъдиха четирима за погрома в Пловдив

Местан: Тъмни сили се целят в кабинета | StandartNews.com

Пловдив. Целта на погрома в Пловдив е да бъде свален кабинетът чрез етнически конфликт. Това обяви лидерът на ДПС Лютви Местан. Ден по-рано под тепетата се проля кръв и се изсипа дъжд от павета заради Куршум джамия. "Поставяме въпроса кои тъмни сили стоят зад добре организираното, а не спонтанно поругаване на джамията в Пловдив", каза Местан. Според него тезата, че целта е сваляне на кабинета, не се нуждае от доказателства. "Достатъчно е да припомним, че нечия ръка насочи протеста срещу офисите на ДПС в Пловдив и призовава за гражданско неподчинение", смята лидерът на движението. "Категорично не приемаме внушенията, че това са прояви на спонтанни граждански протести", допълни той.

 


Местан посочи, че Централното оперативно бюро на партията и парламентарната група остро осъждат "вандалското нападение" срещу религиозния храм. Лидерът на движението призова правителството и правоохранителните органи да предприемат всички необходими действия за разкриване на подбудителите и "за предотвратяване на по-нататъшни действия на задкулисието срещу правовия ред в европейска България". По думите на Местан метежът е бил възможен благодарение на съдействието на пловдивския кмет, "който е отказал да се съобрази с препоръката на МВР да не разрешава проявата". "Кметът на Пловдив Иван Тотев не е виновен", защити своя градоначалник Бойко Борисов. "Той е дал съгласувателно разрешение за проявата пред съда, не пред джамията", допълни лидерът на ГЕРБ. Междувременно вчера стана ясно, че четирима от общо 120 задържани по време на протеста в защита на Куршум джамия вече са с ефективна присъда. Двама са наказани със санкция в размер на 400 лева глоба, един ще плати 300 лева, а четвъртият получи две денонощия арест. Останалите задържани 104 души само са били разпитани от полицията и след това освободени. 12 остават в ареста, разследването срещу тях ще продължи за вандалски прояви.

 

Карловци не участвали в щурма под тепетата

Нито един жител на Карлово не е участвал в хулиганските прояви в Пловдив, заяви кметът Емил Кабаиванов пред "Дарик". Според него всяко посегателство над частна собственост е недопустимо и хулиганските прояви не бива да се толерират. "Нашата битка не е партийна и не трябва да се възприема като политическа игра. Карловци не сме националисти, ние сме патриоти. Не искаме нищо чуждо, но това, което принадлежи на града, няма как да го дадем", категоричен бе той. По негови думи мюфтийството няма право на имотни претенции. "Аз вярвам в справедливия съдебен процес, но ако се наложи, ще стигнем и до Върховен съд", допълни още кметът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай