Менда Стоянова: И от РБ клатят кабинета

Менда Стоянова: И от РБ клатят кабинета | StandartNews.com

Сега някои политически сили, включително части от Реформаторския блок, клатят правителството, клатят стабилността. Това заяви депутатът от ПГ на ГЕРБ Менда Стоянова в  "Денят започва" по БНТ. Тя каза още, че смяната на министри не е трагедия, защото това е нормална практика в много кабинети по света и Европа.

"Не виждам нищо лошо това да се случва в България, не трябва да се тълкува драматично. Смяната на министри за мен не е проблем и не смятам, че вчерашното гласуване означава криза в управлението и не трябва да се тълкува като криза", заяви тя.

Госпожа Стоянова напомни нападките от преди година и половина, когато се формираше кабинета и се водеха коалиционните преговори. Тогава ГЕРБ бяха обвинявани, че ще направят краткосрочен кабинет и не искат да работят дългосрочно. За да се разсее тези нападки Стоянова заяви, че не случайно програмата на правителството, на базата на програмните декларации, които се подписатха от политическите сили, е за период от 4 години.

Тя се съгласи с тезата на Лютви Местан, който заяви вчера, че с гласовете "против" и "въздържали се" депутатите бламират, не Кунева, а премиера Барисов.

"Точно това е проблемът, че те вътре имат сероизни противоречия, които рефлектират върху подкрепата на правителството и върху стабилността, от която България се нуждае. Това още един път доказва, че ГЕРБ е единствената системна партия, която е готова да жертва тясно политическите си интереси. Но не е тайна, че ние сме готови за избори - още утре. Само, че избори на никого не трябват. Още по-малко на държавата, на бизнеса, на хората", заяви госпожа Стоянова.

На въпрос да коментира изказването на Корман Исмаилов, че ще свали доверието във военния министър Николай Ненчев - причината сливането на две дирекции в Министерството на отбраната и отнемане на правомощията на заместник-министъра от тяхната квота Орхан Исмаилов, Менда Стоянова коментира така:

"Ето още едно доказателство - кой клати стабилността на държавата и сега въпросът е защо? Питам защо? Нашата квота, вашата квота - вътре в ръководено от представител на Реформаторския блок министерство. Същото беше и в министерството на образованието, сега гледам, че се мултиплицира в Министерството на отбраната. За мен вътрешно-политическите проблеми на петте партии, съставящи блока, са проблемите, които могат да навредят на България."

Менда Стоянова не изключи вътрешно-политическите проблеми да доведат до смяна на министър № 4. В тази връзка тя призова коалиционните партньори "да се стегнат, да се опитат да преодолеят вътрешно партийните си различия и вътрешнопартийните си апетити, и да мислят повече за България".

Менда Стоянова подчерта, че е изненадана от позицията, която заеха Патриотичният фронт и АБВ като партньори на подкрепящото мнозинство и за такъв тип вот не трябва да надделяват тясно партийни сметки. "За мен тяхното решение имаше тясно партийни сметки, колкото и остро да звучи. Аргументите да гласуват въздържал се, което на практика не е подкрепа, бяха обтегаеми - нямало достатъчен дебат, госпожа Кунева ли е най-подходящият човек за образованието? Но не бива да забравяме, че госпожа Кунева е кандидатурата на Реформаторския блок. Не бива да забравяме, че ГЕРБ имат коалиционно споразумение с Реформаторския блок, а Партриотичният фронт и АБВ имат споразумение за подкрепа на това мнозинство.". За госпожа Менда Стоянова споразумеията, които са включени с АБВ и ПФ са за подкрепа на политики, заради което й се струва неестествено когато министър-председателят посочи съответния министър и когато той е излъчен от РБ, той да не бъде подкрепен от другите две подкрепящи формации.

На въпрос дали да се чакат още промени в кабинета, Менда Стоянова заяви: "Аз пак ще кажа, че няма нищо лошо в това. Ако се налагат промени, трябва да се правят промени. Министър-председателят трябва да прецени кога и в кой ресор са необходими."

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай