Македонски анализ: Харвардци отнесоха каратиста

Описва се политическата ситуация в българия

Македонски анализ: Харвардци отнесоха каратиста | StandartNews.com

Македонските медии имат цветист речник и доста богато отразиха случващото се в България.

"Тектонски потрес на Балканот: Дечките од Харвард го симнаа од тронот каратистот кој десет години владееше со Бугарија"* 

Това гласи заглавие във vocentar.com

"Българският електорат се обърна към (не)сигурност, давайки мнозинството от гласовете си на новата партия, водена от двама политици с дипломи от Харвард. Това е, разбираемо, много по-важна лична карта от колана по карате на Бойко Борисов или певческата кариера на Слави Трифонов.", пише изданието.

Кирил Петков и Асен Василев разбунтуваха политически води от влизането си в предходното правителство, което ръководи страната от април. Тогава се проведоха първите избори за тази година и партиите, които влязоха в Народното събрание, не успяха да съставят правителство. След изборите през юли сценарият се повтори. Кирил Петков оглави икономическия сектор, а Асен Василев оглави финансовия в съставеното от Румен Радев служебно правителство.

Предизборните проучвания и първите екзитполове показаха убедителна победа на ГЕРБ, дясноцентристката партия партньор на ВМРО ДПМНЕ в Европейската народна партия, водена от премиера Бойко Борисов.

Партията "Промяната продължава" обаче спечели изборите и засега това предимство не е малко и е около четири процента от избирателите. Петков и Василев спечелиха 25,85 процента от гласовете, ГЕРБ е 20,38 процента.

Основният въпрос на новото правителство обаче ще бъде зависимостта на България от руския газ - наскоро беше подписано ново многогодишно споразумение с Газпром. Което все пак оставя място на Москва да влияе пряко върху българската политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай