Магна Харта в парламента

Магна Харта в парламента | StandartNews.com

Британският посланик в България Ема Хопкинс и председателят на Народното събрание Цецка Цачева откриха в парламента изложба, посветена на Магна Харта. Изложбата, която е част от мащабната инициатива "Магна Харта" на британското посолство в София, може да бъде видяна до 26 юни. Тя включва 16 изображения, които представят историята, влиянието и наследството на Магна Харта, чиято 800-на годишнина се отбелязва тази година. Изображенията са предоставени от британския парламент, Националния архив на Великобритания и Британската библиотека. Те се показват в България за пръв път.

Описвана като най-големия британски експорт, заедно с английския език, Магна Харта е международен символ на справедливостта, свободата и демокрацията. Тя олицетворява правата на човека, свободата на словото и личните свободи. Хартата полага основите на правата, на които се радваме днес. Принципите ѝ са залегнали в Декларацията за независимостта и Била за правата, както и са използвани за защита на свободата на словото и разширяването на правото на глас на обикновените хора и на жените. Хартата служи и за основа на Всеобщата декларация за правата на човека.

„Хартата за първи път постановява, че никой не е над закона. Това е проста идея, която оформя разбирането ни за демокрация и отговорно управление", заяви при откриването на изложбата Н. Пр. Хопкинс. Историята на Магна Харта може да служи за пример на всяка демокрация, която се стреми да насърчи върховенството на закона. Надявам се, че тази изложба ще вдъхнови хората, които ще я видят, и най-вече народните представители. Те заемат основно място във всички устойчиви демокрации по света. Като приятел и партньор на България, Великобритания ще продължи да прави всичко възможно, за да подкрепя работата на правителството и на парламента по тези важни за всички теми", посочи пратеничката на Нейно величество у нас.

За Магна Харта

Магна Харта е мирно споразумение, подпечатано през 1215 г. между крал Джон и лордовете-феодали, които въстанали срещу управлението му. Споразумението установява за пръв път принципа, че всеки, включително и кралят, е подчинен на закона. Великата Харта съдържа 63 клаузи, като най-известната, която е част от законодателството и днес, за пръв път дава правото на справедливост и справедлив процес.

Магна Харта е първата стъпка по пътя към парламентарната демокрация и зачитането на личните права. От подпечатването си преди 800 години до днес, документът вдъхновява хора по целия свят. Нейните принципи са отразени в Била за правата на САЩ, Всеобщата декларация за правата на човека и Европейската конвенция за правата на човека.

През 1964 г. в съдебния процес, в който се бори за живота си, Нелсън Мандела посочва Магна Харта като един от основните документи, почитани от демократите по целия свят. Хартата продължава да бъде цитирана в правния свят, най-вече като символ на правосъдието, свободата и демокрацията.

Документът, който първоначално представя конкретните искания на група феодали, впоследствие се превръща в международен символ на свободата, без който днес може би нямаше да имаме правата, които ценим толкова много.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай