Ловят корумпирани с анонимни сигнали

Ловят корумпирани с анонимни сигнали | StandartNews.com

Анонимните сигнали остават в преработения вариант на закона за борба с корупцията по високите етажи на властта, предложен от вицепремиера Меглена Кунева. Днес проектът мина през оперативно заседание на МС, съобщи Кунева в кулоарите на парламента. Предстои да бъде качен на правителствения сайт и тече двуседмичен срок за обществено обсъждане. Раздаден е и на шефовете на парламентарните групи, подкрепящи кабинета - ГЕРБ, РБ, ПФ и АБВ. "Документът е разработен с активното съдействие на премиера Бойко Борисов", подчерта Кунева. По негово настояване в кръга на проверяваните лица са добавени висшият команден съвет на армията, строителният контрол, Фонд "Земеделие" и ръководството на Автомобилна администрация. Имуществени декларации ще подават и главните архитекти, директорите на болници и ректорите.

Анонимните сигнали целят да засилят ролята на гражданите. В закона те са наречени "неподписани" и за да се предотврати възможността за злоупотреба, те трябва да бъдат подкрепени с доказателства и ще подлежат на допълнителна проверка. Тъкмо те бяха основният аргумент за отхвърляне на проекта в края на миналата година.

Членовете на Бюрото за борба с ВИП корупцията ще се избират изцяло от Народното събрание, а всички служители ще минават тестове за почтеност, включително и проверки с полиграф. Ще обединява четири съществуващи в момента институции - Комисията за конфликт на интереси, Комисията за конфискация, аналитичният център БОРКОР, както и звеното в Сметната палата, което приема и проверява имуществените декларации. Така освен да разследва, новият орган ще има правомощия да пристъпи към действия по отнемане, ако се натъкне на случай на необяснимо богатство. Докато трае проверката, няма да бъде налаган запор. Предвижда се процедурата по конфискацията да започва при разминаване между имуществото и нетния доход в размер над 120 000 лв., а не както е сега - над 250 000 лева.

Новост е, че имуществени декларации ще подават и живеещите без брак с проверявано лице. Дефиницията за фактическо съжителство на съпружески начала е то да е продължило повече от две години. Министри, областни управители, шефове на агенции и кметове ще дават отчет и с кого се срещат.

Инспекторатът към ВСС ще пресява декларациите на магистратите и ако открие нередност, ще прехвърля сигналите.
Антикорупционното бюро ще получи възможност да иска от съда разкриване на банкова, застрахователна и данъчна тайна. Институцията ще има достъп и до базата данни на Централния кредитен регистър.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай