Лорер проговори за трите кризи, които тормозят правителството

Заедно с тези кризи ние движим и реформаторски дневен ред, заяви министърът

Лорер проговори за трите кризи, които тормозят правителството | StandartNews.com

"Дневният ред, с който започнахме работата си продължава, но заедно с това имаме и три кризи, които се налагаше да управляваме – ковид, инфлация и война. Заедно с тези кризи ние движим и реформаторски дневен ред", заяви министърът на иновациите и растежа Даниел Лорер в интервю за бТВ.

През зимата успяхме да приемем бюджет, който се грижи за част от най-слабите, каза Лорер и припомни, че пенсиите и минималната работна заплата се актуализират. "С новия здравен договор актуализирахме и заплатите на лекари и сестри, актуализирахме заплати на учители, така че част от реформата, която може да се движи през бюджет, се случва", посочи министърът.

По отношение на мерките срещу кризата той отбеляза, че цените на енергията са тези, които са основният заложник на политическия дебат.

"През зимата България инвестира 4 милиарда за подкрепа и на хората, и на бизнеса, за да преодолеем цените, а сега новият антикризисен пакет от своя страна е 2 милиарда плюс допълнителните мерки", посочи Даниел Лорер.

Министърът разкри, че очакват наплив на бежанци от Русия. Според него най-напред ще дойдат заможни хора и квалифицирани работници. През изминалата седмица проведохме съвещание с компании, които имат бизнес в Русия и Беларус, за да обсъдим как можем да привлечем специалисти, съобщи Даниел Лорер.

Ако България предприеме добри мерки, ще спечели и ще задържи висококвалифицирани работници, подчерта министърът.

Той обясни, че напливът от мигранти в близките месеци ще бъде предизвикан от влошаващата се икономическа ситуация в Русия. Ако България създаде механизъм за приемане на работници от Русия и Беларус, ще имаме няколко хиляди квалифицирани специалисти през следващите месеци, подчерта Лорер, без да посочи обаче какви точно мерки планира правителството.

"България единствена от целия Европейски съюз посрещна бежанците и ги настани в хотели. Никой друг не го направи, в повечето други държави те бяха настанени по палатки, по бунгала и по квартири по градовете. България подходи изключително хуманно и сега към украинските бежанци у нас започват да се възприемат същите мерки, каквито има в цяла Европа", коментира министърът на иновациите и растежа.

Той коментира и възникналото напрежение в парламента през седмицата, когато депутати почти се сбиха в пленарната зала. "Не може да има призиви за насилие в българския парламент, надявам се да не сме свидетели повече на такива случки, защото те показват изключително проблемна политическа култура, която започва да се развива", отбеляза Лорер.

"Коалицията е съставена от четири партньора и всеки един от тях се бори за представителство в бюджета, който трябва да се гласува. Винаги, когато има важен и преломен момент, всяка една от страните в коалицията се опитва да бъде максимално силна, за да се пребори за своите избиратели. В случая с бюджета това се случи още зимата, а сега се случва преди актуализацията на бюджета, така че известно повишаване на политическия тон е нормално", каза министърът.

Мнението му е, че правителството, като изпълнителна власт, успява да намери консенсус и да се движи напред. Българският парламент обаче трябва да намери своя ритъм, за да започне да работи за България.

Той даде конкретен пример с Плана за възстановяване и устойчивост, в който са заложени инвестиции в България за 13 милиарда лв. европейски средства, за да се възстановим от ковид и да имаме по-добра икономика, но това ще се случи само и единствено, ако българският парламент приеме 22 законодателни реформи, които ние сме обещали, че ще направим.

"И коалицията, и опозицията трябва хубаво да си седнем на столчетата и вместо да се надвикваме в парламента, да заработи много здраво, за да се случат тези реформи навреме", подчерта Даниел Лорер.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай