Кунева: Трябват вотове на недоверие по различни политики

Кунева: Трябват вотове на недоверие по различни политики | StandartNews.com

София. "Далеч съм от мисълта да поучавам ГЕРБ и техния лидер Бойко Борисов, но ако аз бях на тяхно място като парламентарна опозиция, бих внесла много вотове на недоверие по конкретни политики, а не един общ, който да обезсмисли дебата за половин година". Това заяви пред БНР лидерът на "Движение България на гражданите" Меглена Кунева.

Според нея най-добрият повод в момента е усвояването на средствата по европейските фондове, още повече гордостта на ГЕРБ, че това те считаха за тяхно предимство по време на управлението им. "Причината е и че моментът е изключително важен за страната - необходимо е в Народното събрание да има дебат какво се случва с европейското финансиране, какви са тези писма от Европейската комисия, които първо не бяха показани, после бяха, ще успее ли България да договори изгодни условия за следващия финансов период и при какви програми", посочи Кунева.

"Друга тема за вот на недоверие трябва да бъде правосъдието и вътрешния ред, въпреки особеното отношение на ГЕРБ в сектора", смята Кунева. "Настоящият вътрешен министър Цветлин Йовчев беше съветник на Борисов в предходния кабинет, но в политиката не може да има приятелства - трябва да се казва истината", категорична бе тя.

Лидерът на "Движение България на гражданите" посочи като други важни теми за вот на недоверие и други политики, с които правителството на Пламен Орешарски не се справя - икономиката, администрацията, бюджета.

По думите й внасянето на вот на недоверие е много сериозна задача. "Вотът е много работа зад кадър, подготовка, не е представление, то ще покаже доколко силни са ГЕРБ като опозиция, защото нека припомним, че в последните месеци те отсъстваха от залата", каза Кунева и им пожела успех, защото, по думите й, за доброто на страната трябва силен опозиционен глас в Народното събрание.

На въпрос зависи ли Реформаторският блок от субсидията на "Движение България на гражданите", Меглена Кунева уточни, че в момента със средствата се покрива заемът, обезпечен с лично имущество от членове на Националния съвет, който беше изтеглен, за да се осигурят средствата за предизборната кампания. "Вие знаете колко скъпа е медийната кампания и колко струва ефирното време в телевизиите например", посочи Кунева. "Именно затова е ожесточеното купуване на медии в момента и старателното криене кой е собственик и какви олигархични интереси стоят зад дадена медия", допълни тя.

Като осъди подпалването на поредната кола на български журналист, Меглена Кунева посочи, че едно от нещата, които "Движение България на гражданите" и Реформаторският блок искат да променят, е именно качеството на медийната среда, за да спре обвързаността между медии и политически и икономически интереси - напълно неприемлива за европейска държава.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай