Кунева: Отиваме заедно на избори

Кунева: Отиваме заедно на избори | StandartNews.com

Движение България на гражданите дава превес на местните си структури при номиниране на листите

София. Реформаторският блок дава пример за консенсус и подкрепа между политици. Съчетаването на хора с опит и сега прохождащи политици с експертно подготвени хора е добър пример в българската политика. Извън съмнение е, че РБ ще отиде заедно на изборите, коментира пред Дарик Меглена Кунева, лидер на „Движение България на гражданите" от Реформаторския блок.

В ДБГ ще дадем превес на местните структури да предложат местни кандидати за всички многомандатни райони. Ще видим и коя партия от РБ къде е най-силна. Подчертавам, че за наближаващите избори ще слушам гласа на хората ни по места, категорична бе тя, като потвърди, че листите ще се формират на базата на сключеното между партиите от РБ споразумение, а тя самата вече е издигната за водач от 6 различни организации на ДБГ, сред които и структурата на ДБГ - Русе.

По думите й, България е лице в лице с разпадането на държавността и трябва да се обърне сериозно внимание върху администрацията, договарянето на парите от ЕК за следващия период, електронното правителство, образованието и здравеопазването, правата на пациентите и баланса между частно и държавно здравеопазване.

Разпускане веднага на парламента ще донесе веднага и служебно правителство – това е логиката на конституцията, отговори Кунева на въпрос кога ще има служебен кабинет и подчерта, че е за бързо разпускане на НС, за да не се губи време. Според Меглена Кунева, няма как друг, освен президента, да е началник на служебния кабинет и не е добре да се застъпват мандатите на сегашния парламент и на служебния кабинет, както се е случвало при кабинета „Софиянски".
На въпрос какво да реши Народното събрание в оставащото му време, Кунева призова за силен парламентарен контрол и от страна на опозицята, и от управляващите. Непрекъснатото надхитряване на политическите сили е разрушително за България. Парламентарните сили трябва да се споразумеят за списъка от закони, които да се приемат, дори това да се реши на председателски съвет в парламента или при президента, добави тя и призова политическите сили да кажат ден по ден какво ще работят в НС. Сега трябва да се довършва работата, а не да се раздават постове, концесии и поръчки, коментира тя.

На въпрос за отношението на РБ към ГЕРБ, Кунева отговори, че политическите желания трябва да са следствие от волята на гражданите и техния избор. Сравняват се програми, работи се по приоритетите, хората ще кажат кого и какво избират. За нас е желателно дясно правителство, добави още тя, което да върне нормалността, да работи за конкурентност, повече работни места и икономически растеж.

Кунева определи като принципи в програмата на РБ съдебната реформа като водещ ангажимент, скъсването с партийните назначения, които тровят администрацията, както и въвеждането на задължителни конкурси за позициите. Корупцията по никакъв начин не може да продължи да се толерира, защото това са грозни договорки, които осигуряват мир в коалицията, но рушат държавата, обясни тя и добави справянето с монополите и акцент върху независимостта на регулаторите за много важна сфера за реформи.

На въпрос кой ще е следващият еврокомисар на България, Меглена Кунева отговори, че поздравява настоящия български комисар с приключването на мандата и начина, по който се справи с ресора си, но се въздържа да коментира назначението на следващия български комисар.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай