Кунева: Бих искала да влязат повече жени в политиката

Кунева: Бих искала да влязат повече жени в политиката | StandartNews.com

София. Бих искала да влязат повече жени в политиката, каза Меглена Кунева по Дарик радио. Новоизбраният председател на Движение България на гражданите коментира промените в ръководството на партията и бъдещето пред Реформаторския блок.

"Подадох оставка, защото за мен приличието е искреност, аз съм искрена в приличието", каза Меглена Кунева. "За мен лидерството минава през опита". По думите й за 39 места в ръководството на партията са кандидатствали 120 души. "За мен това е добър знак", е оценката на Кунева. "Аз ще нося цялата отговорност и всички тежести на моето преизбиране. Аз съм в политиката заради добрите, лошите не могат да ме откажат, но и не многат да ме задържат, не го правя напук. Не искам да разочаровам хора, които са свестни, прилични, нормални, омръзна ми да стоя настрани и да недоволствам", заяви тя.

На коментар, че Движение България на Гражданите е малка партия, Кунева отговори: "Нещата, които не преобръщат веднага хода на историята, ние ги смятаме за маловажни, но те действат с натрупване. Например протестите най-вероятно няма да свалят правителството, и Априлското въстание не е освободило България, но е направило възможно Освобождението. Така и една партия, която не е спечелила изборите, но не е купувала гласове и дава конструктивни идеи, не бива да бъде омаловажавана." 

Кунева коментира ситуацията в парламента през седмицата. "Оставката беше възможност", смята тя. "То е ясно, че Атака държи кворума", заяви Кунева и предположи, че представителите на БСП и ДПС трудно заспиват и няма какво да кажат на избирателите си. Тя направи паралел с изборите в Германия, където се обсъжда при коалиция коя партия какви отстъпки от позициите си ще трябва да направи. "Ясно е, че коалиция се прави на базата на програма, която да не отива после в кошчето", каза Кунева, и заяви, че в България случаят не е такъв и трите партии БСП, ДПС и Атака са се обединили, без да имат нищо общо, само за да свалят ГЕРБ.

Според нея този парламент не може да работи и не трябва да се превръща в надиграване на трикове. "Задължение е на всеки народен представител да ходи на работа", категорична бе тя и заяви, че не одобрява поведението на нито една от парламентарните групи. Според нея смисълът на парламента не е само да се провеждат тактики между партиите. "Те не се запитват какво очакват гражданите от парламента". Ако взимаш решения без доверие, тези решения са подсечени, смята тя. 

Аргументите на правителството на БСП за социалните мерки са същите, които имаше Борисов, само че с магистралите, сравни двете партии Кунева. "Те го свалиха, защото освен магистралите, той правеше много нередни неща." Сега те са в същата позиция, посочи тя.

Според нея най-важното е да се смени моделът. "Смятам, че е важно да се запази реформаторската инициатива и да се увеличава - с граждански съвет, с отворени преговори за коалиции и т.н." Тя отхвърли паралела с ранния Съюз на демократичните сили с думите "Ние вървим към политическа иновация. демокрацията идва, за да замести тиранията, тя е нова форма. Аз смятам, че ние сме на прага на нов тип демокрация и можем да го постигнем с Реформаторския блок."

"Целта ни е да постигнем конституционно мнозинство", сподели плановете на реформаторите Меглена Кунева. 

Относно вероятно включване на новосъздадената партия БАСТА в блока, Кунева няколко пъти попита "Вие сериозно ли ми задавате този въпрос?", след което каза, че въпросът не е обсъждан в ръководството на Реформаторския блок. 

Трябва да запомним този ден, в който Атака реши кворума на народното събрание, завърши Меглена Кунева.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай