Кунева: България е единствената в Европа с преходен период за тютюна

Кунева: България е единствената в Европа с преходен период за тютюна | StandartNews.com

Благоевград. "България е единствена страна с преходен период за тютюна в цяла Европа. По
време на преговорите извоювахме такъв период за тютюна с такова съдържание на катран, каквото е производството тук, в България. Това трябваше да е от полза за местните производители, но управляващите след това не се възползваха от това предимство, за да подобрят положението на българските тютюнопроизодители". Това каза в Благоевград лидерът на "Движение България на гражданите" Меглена Кунева.

Нищо не направиха като целенасочена политика по пазарите, производството, образованието на
хората с този поминък, гарантирането на бъдещето им. Това са лоши методи на управление, подчерта тя. Телефонът е покритие за домакински нужди, не за политически и не прави чест на управляващите партии да отмиват от себе си всякаква отговорност, каза още Кунева по повод водената години наред политика да се държат производителите на тютюн като крепостни на ДПС. Според нея извън еропейските, правителството няма никакви други инвестиции. Премиерът Орешарски е обявил, че ще връща ДДС, но не е казвал колко инвеститори са си тръгнали от страната, включително и български, обясни още тя.

Кунева разкритикува управляващите и за
назначенията в съдебната система, за Изборния кодекс, несъгласуван с професионалната гилдия и служещ за печелене на време от БСП и ДПС, с
избора на председател на ДАНС, обслужващ най-малко публичните интереси. "Ние поискахме 4 % от БВП за образование, защото иначе обричаме нацията си, но виждате, че това не се случи, коментира още Кунева и добави, че вместо икономически реформи, ще се правят подмолни
обществени поръчки и даде пример с управлението на ГЕРБ.

Като голяма задача на Реформаторския блок лидерът й определи въвеждането на еропейските правила в България чрез реални и дълбоки реформи. В момента, в който всички се разпадат, Реформаторският блок се обединява, категорична бе Кунева.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай