Кой кой е в партията на Цветанов /ОБЗОР/

Българи от чужбина+бивши кметове ще са остриетата на „Републиканци за България”

Кой кой е в партията на Цветанов /ОБЗОР/ | StandartNews.com

Българи от чужбина, бивши кметове на ГЕРБ, лекари, спортисти и току що завършили у нас и в чужбина младежи. Това е ядрото на новата партия на Цветан Цветанов „Републиканци за България”. Инициативният комитет за учредяването й на 27 септември в Интер Експо център в София бе представен днес в НДК. Събитието,  което мина в типичния за Цветанов син мултимедиен формат, бе уважено от 89 души, някои от които специално пристигнали от САЩ, Австралия и Германия.

ВИЖ ОЩЕ: Горан Благоев при Цветанов. Кой още е в отбора?

Голяма гордост е да виждаш българи, които са завършили образованието си в чужбина и идват в България, за да се реализират, заяви Цветанов при представянето на комитета.  

ВИЖ ОЩЕ: Българин от САЩ даде къща за партията на Цветанов

Бизнесмените от Чикаго

Един от центровете на новата партия определено ще е в САЩ и то не къде да е, а в Чикаго. Тайм е най-голямата българска общност в Америка. Доказва го присъствието на братята Павел и Румен Вълневи, бизнесмени от Чикаго, собственици на най-голямата българска логистична компания AmeriFreight и на телевизия BiT, която стартира от Чикаго. На тях Цветанов специално благодари за участието.

ВИЖ ОЩЕ: Цветанов отстреля Дончев, предаде полицаите

ФОТО: Лупа.бг

Сред водещите лица ще е още един бизнесмен, който от 30 години живее в Чикаго - Иван Тодоров. Той е сред големите дарители на новата партия, предостави фамилната си къща в центъра на Пловдив за офис на „Републиканци на България”.

ВИЖ ОЩЕ: Харизанов присмехулен, търси мястото на Цецо

Българите зад граница

Сред учредителите е европейският и световен шампион по вдигане на тежести Благой Благоев. От 30 години той пък живее в Австралия. Представител е на българската общност в Мелбърн. За първи път влиза в реалната политика, той иска българите в Австралия да имат възможност да гласуват за тази промяна, която всеки от нас очаква, обяви Цветанов. Бившият спортист в момента развива собствен бизнес в България заедно със семейството си.

До Цветан Цветанов застана и оперният певец Георги Пандуров. Той от 40 години живее в Германия. Учредители ще са и младежи, току що завършили образованието си зад граница. Цветанов определено иска да покаже, че неговата партия ще бъде гласът на българите в чужбина. Дърпа електорат на градската десница, коментираха анализатори.

Залп в енергетиката

Цветан Цветанов ще заявява позиции по външната политика, енергетиката, вярата и спорта, показват имената в екипа му. Бившата шефка на парламентарната комисия по външна политика Джема Грозданова, която напусна ГЕРБ, ще му е дясна ръка. До нея като опонент на енергийния министър Теменужка Петкова ще се изявява един от големите й критици - инж. Христо Казанджиев от Българския енергиен форум. За вярата пък ще говори журналистът от БНТ Горан Благоев.

На вътрешния фронт – бивши кметове, настъпление в смесените райони

Бивши кметове на ГЕРБ ще са вътрешнополитическото ядро на новата партия. До Цветанов се наредиха неуспелите градоначалници Атанас Камбитов /Благоевград/, Огнян Ценков /Видин/, Кирил Котев /Сандански/, Георги Икономов /Банско/.

ФОТО: Лупа.бг

Особено впечатление направи топлото отношение на бившия втори в ГЕРБ към Гюнай Исмаил. Координаторът на ГЕРБ по въпросите на малцинствата в Шуменска област напусна преди дни партията на Борисов и сега стана ясно, че ще работи за Цветанов. Докато Бойко Борисов обикаляше днес Родопите с джипката си и обясняваше как в смесените райони ГЕРБ е единственият конкурент на ДПС, Цветанов ясно показа в НДК, че ще се бори да привлече към себе си онези смесени райони, където по-рано е осигурил победа на Борисов.

Лекарите – третият стълб

Лекари са третият стълб на „Републиканци за България”. В партията изпъква зъболекарят на политиците и най-известните хора у нас д-р Ченко Сотиров от Русе, а също така и основателя на ДСБ д-р Румен Динев. Той казал на Цветанов, че само „Републиканци за България” може да обедини десните. Присъствието му в новата партия определено показва, че Цветанов дърпа килимчето под краката на компрометираните вече провалени политици Христо Иванов, Радан Кънев, Атанас Атанасов.

Медиен гръб

Събитието по представянето на инициативния комитет показа, че Цветанов вече си е осигурил и медиен гръб. То  бе водено от Виктор Серафимов, който също е част от партията на Цветанов. Серафимов е член на борда на БНТ. Адвокат е и на продуцента Нико Тупарев. В телевизията-майка Виктор Серафимов отговаря за всички въпроси, свързани с бюджетирането, както и административното и правно обезпечаване на дейността на БНТ. На тази длъжност е от май 2019. Преди това три години е бил член на УС на БНР.

Талисманът баба Тянка

Цветанов по интересен начин влезе в обувките на Борисов по отношение на общуването му с хората по места. Специално представи баба Тянка, с която се запознал още като вицепремиер и МВР-шеф в първия кабинет на Борисов. Тя била сред пострадалите от бедствието в с. Бисер, на които той помогнал. И сега се включва в партията заедно с внука си и неговата приятелка, които завършили скоро, но в България и вече се реализират тук.

Намигване към Радев

Днес полагаме началото на един нов политически проект, който трябва да отстоява евроатлантическите ценности. Искам да няма значение кой какъв етнос е и на каква възраст е, а да има обединение, защото днешната българска политика, при тази конфронтация, трябва да намерим пътя за една нормалност, но този път да ни даде настоящето, за да направим анализ и да очертаем бъдещето, каза Цветан Цветанов.

Нека бъдем заедно, за да успеем – това е проектът на експертите, на лидерите, но няма да бъде проект само на един човек. Най-важното е да има отбор, да има идеи. Отборът не е само на един човек, отборът сме всички ние, обобщи новият лидер, който бе представен от Серафимов като идеолог на проекта и един от най-успелите политици през последните 10 години.

По-късно в интервю за БГНЕС Цветанов обяви, че само служебен кабинет ще гарантира честността на изборния процес. В държавата се наблюдава институционален дефицит. Успешният бизнес се страхува, че може да бъде отнет, каза лидерът на републиканците, припокривайки тезите на президента Румен Радев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай