Костов, Кунева и царя виновни за скъпия ток

Костов, Кунева и царя виновни за скъпия ток | StandartNews.com

София. Иван Костов, Меглена Кунева и царя са виновни за високите сметки на гражданите за ток. Това обяви лидерът на СДС Емил Кабаиванов.

Сините застанаха зад протестите на хората, тъй като те били справедливи. Според тях обаче трябва да се извади историята на вдигането на сметките.

"40% от тях са за реално консумирана енергия, а останалите 60% се делят на 3: такса достъп електропреносната мрежа, добавка за активна енергия и добавка за зелена енергия", обяви Емил Кабаиванов. Според него преносът и достъпът е такса, която е била приета от кабинета на Симеон Сакскобургготски, затова и Меглена Кунева трябва да носи отговорност. Световната и европейска практика сочела, че тази такса трябва да се приема от електроразпределителните дружества.

Добавката за активна енергия пък била добавена от кабинета на Иван Костов, когато са се сключвали договорите за ТЕЦ "Марица Изток 1" и ТЕЦ "Марица Изток 3". Кабаиванов отказа да носи отговорност за действията на Иван Костов, който тогава беше в СДС, тъй като вторият кабинет, който Командира си бил направил, си бил негов личен. Добавката за зелена енергия пък била добавена от кабинета Станишев.

СДС настоя ГЕРБ да излезе с истинските факти около високите сметки за ток и да отговори така ли е и кой носи отговорността. От "Раковски" 134 искат ДКЕВР да не е само наблюдаващ, а и контролиращ орган. Още следващия месец СДС ще настоява ГЕРБ да излезе с конкретни мерки.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай