Комсомолци клатят самолета за Брюксел

Комсомолци клатят самолета за Брюксел | StandartNews.com

Момчил Неков стяга куфари за Брюксел, бях евродепутат за 15 минути, обяви Сашо Симов

Напрежението в партийните централи за това кой техен представител ще влезе в Европарламента не стихва. Втори ден ЦИК не изнесе официалните резултати от преференциалния вот. Вчера гръмна новината, че младият социалист Александър Симов може да изпревари Петър Курумбашев. Другият младок Момчил Неков пък реши да отиде в Брюксел.

Комсомолци финтираха Сергей Станишев на евроизборите. Вече е почти сигурно, че младият Момчил Неков е изместил соцлидера като водач на листата. 27-годишният политолог, който бе с номер 15 в бюлетината, е получил своята преференция от всичките 31 избирателни района в България. Подкрепата му е между 700 и 1000 избиратели от регион. Общо събира малко над 34 000 гласа. Това съобщиха от "Позитано" 20 вчера, като се позоваха на междинните резултати от ЦИК. Соцлидерът Сергей Станишев коментира от Брюксел ситуацията с преференцията на Неков. Той заяви, че трябва да се уважава волята на избирателите и ще проведе разговори с него, за да разбере и неговите намерения. Софийската организация на БСП обаче се събра вчера на заседание и подкрепи Неков за Брюксел. "Факт е, че вероятно става дума за техническа грешка. Аз лично бих се оттеглила, но Неков сам трябва да прецени", коментира вота 15/15 зам.-шефката на парламента Мая Манолова малко преди заседанието на парламентарната група. Самият Неков бе неоткриваем и вчера, но е дал да се разбере, че няма да остави куфарите за Брюксел. "Европарламентът е за сеньори, там средната възраст е 60 години, трябва опит", коментираха неофициално от "Позитано" 20. И по кулоарни информации към Неков са били отправени покани сам да се откаже от евродепутатстването. "Щом е в листата, значи е подготвен - никакво отстъпление", скочиха комсомолците във Фейсбук. "Абсурдно е Момчил да се откаже, това е вот на суверена", защити Неков соцдепутатът Страхил Ангелов, който до скоро бе шеф на партийната структура на район "Витоша" в столицата. А Неков е потвърдил пред Софийската градска организация на БСП, че няма да се откаже от поста си на евродепутат. И ще бъде най-младият в Европарламента. Преференцията 15/15 размества листата на червените и от Европарламента отпада петата в листата Достена Лаверн. Веднага след като от Инициативния комитет, който я издигна, научиха новината, ядосани потърсиха обяснения от "Позитано" 20.

Малко след 16 часа вчера гръмна и друга изненада с преференциите на червените. По жълтите павета светкавично се разпространи информацията, че журналистът от вестник "Дума" Александър Симов е с 27 800 номинации от преференциален вот. Новината буквално взриви централата на БСП, тъй като Симов измества от Брюксел и четвъртия в листата Петър Курумбашев. Час по-късно пак неофициално новината бе опровергана с реплики, че сътрудник на червените се объркал и подал грешна цифра от паралелното преброяване в ЦИК. И Симов имал малко над 5000 преференции, които са недостатъчни за пренареждане на листата. Междувременно във Фейсбук журналистът получи стотици поздравления. "Бях евродепутат за 15 минути. Хареса ми. Сега съм си пак журналист. Още повече ми харесва!", написа Симов в социалната мрежа. До късно снощи от ЦИК не обявиха окончателните резултати и това се очаква да стане днес. По предварителните данни червените изпращат в Брюксел Момчил Неков, Илияна Йотова, Георги Пирински и Петър Курумбашев. Запознати припомниха, че бившият кукувец дори напусна парламента, за да участва активно в кампанията на Коалиция за България.

Общо около 26% от гласоподавателите са упражнили своето право на преференциален вот, а това са около 585 000 избиратели, заяви вчера говорителят на ЦИК Александър Андреев.

Силистра стана град на евродепутатите

Силистра е на път да стане градът с най-много евродепутати на Стария континент. След вота за нов парламент в Брюксел в неделя крайдунавският град май ще изпрати на Атлантическия бряг трима свои представители, които ще защитават интересите на три партии и две държави. Безспорен фаворит в местната евролиста е Филиз Хюсменова, която е избрана трети път за евродепутат с подкрепата на ДПС. Преди да поеме пътя към Брюксел, възпитаничката на френската езикова гимназия във Варна е работила като зам.-кмет в родния си град. До нея на стълбицата на славата вече е стъпила и 38-годишната Костадинка Кунева, също родена в Силистра. В Брюксел тя обаче ще представлява Гърция като евродепутат от крайно лявата партия СИРИЗА. Костадинка, която е завършила Великотърновския университет, е заминала на гурбет в Гърция преди повече от десетилетие. Преди 6 години името й нашумя заради активната й синдикална дейност в южната ни съседка. Кунева, която работеше като чистачка в метрото на Атина, активно участваше в профсъюзните борби и бе наказана заради това, като неизвестни заляха лицето й с киселина. Сега на вълната на народното недоволство радикалната гръцка партия я избра за свое лице и тя спечели вота за Брюксел. От Силистра е и Момчил Неков, който измести водача Станишев в листата на БСП.

Искат референдум за субсидиите

Политическа партия "Република БГ" внесе във вторник в деловодството на Народното събрание подписка с 373 285 подписа за свикване на референдум за премахване на партийните субсидии.

Зам.-председателят на партията Найден Кирилов обясни, че до момента нито една от парламентарно представените политически сили не е взела отношение по въпроса за партийните субсидии. Според него партиите прикриват истинското си финансиране със субсидиите и системата трябва да се промени и да излезе на светло. "Република БГ" предлага партиите да се финансират от своите членове чрез членски внос и дарения, които да минават по банков път.

БСП: Бойко, извини се

Борисов: Боли ги и си измислят прессъобщения

Арена на дуел между лидера на ГЕРБ Бойко Борисов и БСП стана поискано извинение от страната на левицата. "Свидетели сме на поредната лъжа от страна на ГЕРБ и нейния лидер, че кандидатът за евродепутат от листата на КБ под номер 15 - Момчил Неков, е получил преференция от 34 000 гласа поради контролиран вот от миньорите", се казва в писмо, разпространено от пресцентъра на партията. Червените смятат още, че спекулацията е обидна и очакват от лидера на ГЕРБ да се извини на миньорите в България. "Извинете се, г-н Борисов - това е отговорната позиция", завършва писмото на левицата.

След около половин час във Фейсбук последва и отговор от страна на Борисов, който е в Брюксел. "Днес обаче явно БСП толкова много ги е срам и толкова много ги боли от съкрушителната загуба на изборите от ГЕРБ, че си измислят, като няма какво да кажат", пише лидерът на ГЕРБ, като преди това описва как червените давали пресконференции всеки вторник по какви ли не теми, а сега пуснали прессъобщение. "Що се отнася до купения и контролирания вот - извинявам се, в него не попадат само миньорите от Бобов дол, но и ромските гласове за БСП в Кюстендил, Сливен, Видин и други места. И ако някой трябва да се извинява за нещо - това е БСП, че в Кюстендилско заедно със своите коалиционни партньори са превърнали миньорите в роби", пише в поста на Борисов в социалната мрежа.
И допълва, че ако тези 34 000 гласа не били купен вот, а пуснати с ясното съзнание на хората в БСП, "за да махнат Станишев от първото място - тогава не само ще се извиня, но и ще ги поздравя". "И ако от БСП днес нямаха очи да се покажат пред българите, то в прессъобщението им трябваше да пише само едно нещо - че Станишев и правителството подават оставки", завършва лидерът на ГЕРБ.

Предлагат на Станишев да е еврокомисар

Властта ще предложи кандидат въпреки резултатите от вота, каза лидерът на ПЕС

Сергей Станишев може да стане еврокомисар. Номинацията на соцлидера се обсъжда усилено в партийните централи, научи "Стандарт". Въпреки че лидерът на БСП няколко пъти отрече да се готви за такъв пост, според някои кръгове в левицата това е начин шефът им да излезе от ситуацията след загубата на евроизборите. Засега според сметките на партиите у нас България може получи ресор "Разширяване на ЕС" в Еврокомисията. Възможно е обаче страната ни да се бори и за по-тежък ресор.

В Брюксел Станишев твърдо заяви, че управляващото мнозинство трябва и ще предложи кандидат за български еврокомисар въпреки резултатите от евровота. "С кое право той ще предлага еврокомисар", скочи обаче лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. "Той не може да се класира пръв в неговата партия, ще предлага еврокомисар. На нахалника трябва да му се каже, че е нахалник", каза още Борисов.

В редиците на Столетницата също се вихри недоволство и от представянето на БСП. Социалисти дори повдигнаха въпроса за оставки. "На бъдещи избори БСП трябва да се яви с друго ръководство, трябва да има промени", заяви зам.-шефът на партията и парламентарната група Янаки Стоилов пред БНР. Според него не трябва да се допуска възпроизвеждане на един и същи модел на поведение. "Важно е да постигнем тази стабилност, към която се стремяхме и апелирахме на европейските избори, но явно тези резултати ни поставят в по-трудни условия да осъществим това", коментира Стоилов. Той смята, че подобни ситуации се отразяват или върху състава на управлението, или в ръководството на партиите, които го подкрепят. Думите на Стоилов обаче срещнаха светкавичен отпор в БСП. "Ако Янаки Стоилов има предвид да се подават оставки в ръководството на БСП, може би личният му пример ще бъде най-подходящ", скастри го червеният депутат Страхил Ангелов. "Може би промени в ръководството на БСП наистина са необходими. Единствено ме учудва това, че Янаки Стоилов говори за ново ръководство. Аз, доколкото съм запознат, той понастоящем е заместник-председател на партията и от дълги години е в ръководството, така че в моята концепция за ново ръководство той не се вписва", коментира той. "Неговата оставка би трябвало също да е на дневен ред, ако говорим за промени в партията", каза още Страхил Ангелов.

Дал скастри Командира за Малинов

Касим Дал от Реформаторския блок скастри публично Иван Костов вчера. Причина за недоволството му стана заръката на Командира към симпатизантите на ДСБ да гласуват за тъмносиния кандидат за Европарламента Светослав Малинов. По тази причина той събра по-голям преференциален вот от Меглена Кунева и я измести от първото място в листата. Дал е учредител на Народна партия "Свобода и достойнство", която е част от Реформаторския блок. "Заявката на Костов не е хубава за отбор от пет партии", обясни Дал пред Нова ТВ. Според него Командира не се меси в работата на Реформаторския блок, но изявлението му наранява, защото вкарва елемента на "дребните сметки". Дал обаче смята, че проблемът ще се превъзмогне от реформаторите. Той беше категоричен, че след резултатите за Европарламент предсрочни избори трябва да има. Според него "балонът Бареков" бързо ще се пукне, а дясното пространство ще събере достатъчно гласове за собствен кабинет. "Предсрочните парламентарни избори обаче зависят от "Атака"", допълни още Дал. Той заяви още, че трябва да се спре с купуването на гласове. "Още 2013 г. имаше преписка срещу Йордан Цонев за купуване на гласове във Варненската прокуратура", каза Касим Дал.

Гласове от Македония за ВМРО

ВМРО-БНД на Красимир Каракачанов успя да спечели място в Европарламента благодарение на гласовете от Македония. Това коментира македонското електронно издание НОВА. Каракачанов е благодарил на българите от Македония. По думите му 70% от македонските граждани, които имат и българско гражданство и могат да гласуват у нас, са пуснали бюлетина за ВМРО. Според него това означава, че те ще имат свой представител в ЕП.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай