Кога ще пристигнат българските F-16

Коя е добрата дата да започнем да се вълнуваме за самолетите?

Кога ще пристигнат българските F-16 | StandartNews.com

Страната ни е трета поред, която ще получи оттук-нататък новопроизведени самолети F-16, стана ясно от интервю на вицепрезидента на компанията "Локхийд Мартин" Джей Ар Макдоналд за бТВ.

"Българските самолетни части пристигат в завода в Грийнвил и са готови за сглобяване. Скоро ще видим българския самолет да се изгражда на производствената линия заедно с това се случва и обучението на българските пилоти - те са брилянтни ученици", каза той.

По думите на Макдоналд вече има сглобяване на самолети за други държави, поръчали преди България, но един от следващите поред, който ще бъде сглобяван в завода, е български. "След като първият български самолет мине накрая на производствената линия, след първите два самолета, ще очакваме да излиза по един самолет на всеки два месеца", посочи вицепрезидентът на компанията.

"Локхийд Мартин" има договор с правителството на САЩ за доставка на самолетите след производството. Самолетът не слиза от производствената линия в Грийнвил и не отива директно към България. Има определен брой самолети, които трябва да влязат в специална тестова програма, за да е сигурно че всичко работи по правилен начин. След това самолетите се групират за транспортиране. Графикът на производството ни е точно такъв, какъвто сме го дали на американското правителство. Ролята на правителството е да осъществи последната част от планирането, така че не мога да говоря от тяхно име, но моята увереност е, че сме навреме", каза Макдоналд.

На въпрос кога ще можем да видим български F-16 вицепрезидентът на "Локхийд Мартин" заяви че "2023 г. е добра дата да започнете да се вълнувате за самолетите".

"COVID-19 повлия в световен мащаб и ние не правим разлика имаме сериозна загриженост в хода на пандемията. В САЩ правителството определи отбранителната индустрия като важен елемент от националната сигурност и от нас се очаква да продължим производството на самолети. За нас важното е да опазим служителите и имаме протокол за работа в условията на COVID-19, така че да продължи производството", обясни Джей Ар Макдоналдс.

Според него доставчиците им също са били засегнати. "Представете си за производството на F-16 това са поне 600 доставчици. Правителството подкрепи бизнеса им. Сега производственото темпо се спазва много точно и особено за българските F-16 сме точно по график", категоричен бе Макдоналдс.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай