Кирил Петков изплю камъчето. Ето кой ще е еврокомисар

Проговори и за зам.-министрите

Кирил Петков изплю камъчето. Ето кой ще е еврокомисар | StandartNews.com

Кирил Петков изплю камъчето. Той съобщи кого "Продължаваме промяната" вдига за поста.

ВИЖ ОЩЕ: Новият еврокомисар! Денков свали картите - две имена

Както "Стандарт" вече съобщи след писма от председателката на ЕК Урсула фон дер Лайен, българските номинации ще са две, а Еврокомисията ще избере комисар между тях.

Ще предложим един от "Продължаваме промяната"- Демократична България и един от ГЕРБ за еврокомисар, мъж и жена ще са, каза Петков в интервю за бТВ.

И свали картите. Даниел Лорер ще е нашият избор от "Продължаваме промяната", не знам от ГЕРБ кой ще предложат, заяви Петков.

Той описа като "пълна подмяна" назначението на Борислав Сарафов за временен главен прокурор. "Идеята, че от Гешев да отидеш при Сарафов е напълно неприемливо. Затова реагирахме веднага", каза Петков.

"Трябва да се покаже, че 2013 и 2014  година минаха, вее имаме гражданско общество, партии, които няма да си затварят очите при такива решения", добави той.

По думите му такива "заменки" не е пътят, по който България да се движи и няма да вървят със затворени очи.

"Има много по-резонни промени в Конституцията. От наша гледна точка най-логично е, докато тече промяната в конституцията, да не се бърза, ВСС да покаже, че времената са се променили. Сарафов да не застане с лицето си и да не е поредният Гешев", каза бившият премиер.

Според него за една вечер всички се зарадваха, че Гешев вече не е главен прокурор. Това бе стъпка напред. Стъпките са бавни, тежки, но се случват, каза още Петков.

Сега е моментът да се покаже от г-н Сарафов, че грешки се случват. Немърдането от една позиция няма да доведе до нищо добро за него, предупреди Петков.

Движих се от принципната си позиция, каза Петков по повод отказването от имунитета си. Той обясни, че искал да види първо цялата документация. През цялото време исках да покажа как прокуратурата се ползва за бухалка, второ не исках някой да преценява за моя имунитет, сам си го дадох.

Според бившия премиер има два варианта за съдебна реформа. "Единият е да има псевдореформа, тогава няма да сме смокиново листо за никого. Ако видим, че се правят добрите стъпки, ние сме партньорът за това. Осъзнаваме, че трябва да говорим с всички. Няма нищо тайно в срещите с партиите", каза Петков.

Единият вариант е да мислим за дълголетето си, другият - за правилните неща, които трябва да се случат. Досега винаги сме мислили за правилните неща, категоричен бе той.

Дори ние да изчезнем - гласувалите за нас няма да изчезнат, може да не е Кирил Петков, а някой друг. Не сме изневерили на принципите си. Няма нито един депутат, за когото да сме си затворили очите.

Относно избора на заместник-министри Петков каза, че предлагат трите страни. "Предложения може да има от ГЕРБ, от нас, но трябва трите страни да са съгласни", обясни Кирил Петков. Той даде пример със заместник-министър, предложен от ПП, който първо се предлага на министъра, след това на ГЕРБ, последното решение е на Николай Денков и Мария Габриел. "Става по-бавно, но всички трябва да са изслушани. Партийни тесни назначения не може да пробият", категоричен бе Петков.

По думите му непрекъснато има дискусия за назначенията, много хора се изказват по темата, а това давало шанс да няма политически назначения и калинки.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай