Хюсменова: Несъстоятелни са доводите против влизането ни в Шенген

ДПС има реален принос в работата за приемането на България в Шенген, каза зам.-председателят на НС

Хюсменова: Несъстоятелни са доводите против влизането ни в Шенген | StandartNews.com

Несъстоятелни са доводите на Австрия и Нидерландия против влизането на България и Румъния в Шенген. Шенгенското пространство винаги е било подложено на натиск, винаги е имало проблеми и решенията са търсени в движение. Затова е неприемливо първо да се решат проблемите по шенгенските граници, да се извършат реформи и едва тогава да се приемат България и Румъния.

 

Това заяви зам.-председателят на Народното събрание Филиз Хюсменова на събитие в Русе на тема: „Мост на очакванията. Значението на Шенген за България и Румъния“.

 

То беше организирано от делегацията на ДПС в група „Обнови Европа“ в Европейския парламент.

Хюсменова се аргументира с примери от последните години от функционирането на Шенген. Имаше наистина големи и сложни предизвикателства пред Шенгенското пространство, заяви тя. Няма да забравим последиците от бежанската криза от 2015 г. – стотиците, които потъваха във водите към европейския континент, и снимката на мъртвото сирийско момиченце, която обиколи света, както и задъхването на социалните системи на най-развитите държави в Евросъюза, както и етнокултурните различия, страха и нетолерантноста.

 

Да си спомним и обратното – когато заради кризата с ковид 19 бяха затворени границите и тази криза беше на път да заличи едно от най-големите постижения на европейската интеграция - Шенген, беше категорична Филиз Хюсменова.

Тя настоя, че Шенгенската система не е постройка от кубчета, които България и Румъния ще съборят. От 1985 г., т. е. от нейното създаване, тя се променя, непрекъснато се модернизира, технологизира, отговаря на различни политически ситуации, реагира на нови терористични атаки, дава нова все по-обхватна сигурност на европейските граждани.

 

Шенген не е даденост. Като всяка система, се нуждае от обновяване, и забележете, се променя с гласовете на всички страни - членки, включително и на България, и на Румъния. Наистина парадокс – ние работим за правната му регулация, за развитието на системата, а несправедливо не сме част от нея, заключи народният представител от ДПС.

Отделно, Хюсменова обърна внимание на действията на ДПС за преодоляване на проблема за България. За Нидерландия, подчерта тя, е важно привеждането на състава на Висшия съдебен съвет в съответствие с евопейските стандарти, както и подобряване функционирането на Инспектората на ВСС, и завършването на реформата, свързана с Комисията за борба с корупцията. Заради тези промени ДПС стана част от мнозинството за реформа в съдебната система.

За пореден път ДПС постъпва зряло, действа като отговорна политическа сила. С подкрепата си, ДПС има реален принос в работата за приемането на България в Шенген. Това е политическата далновидност на ДПС в действие.

В края на изказването си, Хюсменова изрази надежда политическите партии да си направят правилни изводи и това да проличи в кампанията за Европейски парламент следващата година.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай