Херо Мустафа с трогателни думи към бежанците

Дипломат номер 1 на Америка у нас подкрепи трудовата борса за избягали от войната

Херо Мустафа с трогателни думи към бежанците | StandartNews.com

Посланикът на Съединените щати в България Херо Мустафа определи войната в Украйна като нехуманна и неоправдана. Коментарът дойде по време на откриването на трудова борса за бежанци в „Ню Бояна студио".

Дипломат номер 1 на Америка у нас подкрепи трудовата борса за избягали от войната в Украйна.

„Това е нехуманна, неоправдана война. Кадрите по телевизията предизвикват емоции във всеки. Тази сутрин видяхме с очите си тези майки с деца, разговаряхме с тях, помагахме им – беше разтърсващо. Всички се надяваме това да приключи бързо, но за нещастие виждаме, че атаките срещу цивилни цели продължават, разрушенията и броят на жертвите нарастват”, каза Херо Мустафа в ефира на Нова.

Равносметката до момента - над 2 милиона и половина души, основно жени и деца, са избягали от войната.

„На всички над 70 хиляди бежанци в България можем да кажем: българското общество ви подкрепя. Ние, американската общност в България също сме зад вас. Не сте сами! Свидетели сме на единен отговор – толкова много държави, включително България, са готови да помогнат по всеки възможен за тях начин. И всички те казват – ще се изправим срещу агресията, независимо дали със санкции или финансова помощ за хората в нужда”, каза посланикът на Съединените щати в България.

А трудовата борса в киноцентъра в Бояна събира на едно място бежанците с над 300 работодатели. 

„Понякога се питам трябва ли да го правя. Имам късмета да разполагам с място и ресурси да организирам тази трудова борса, и би било безотговорно да не го сторя. Всяка събота ще организираме такава трудова борса”, каза Ярив Лернер Изпълнителен Директор На “Ню Бояна Филм Студиос”.

„От понеделник ще се грижим за деца от 4 до 12 години напълно безплатно. Ще им осигурим храна, обучение, ще има хора, които говорят украински. Много хора ни търсят, за да попитат как да помогнат. Затова направихме онлайн платформа unitedwithukrainebg.org, която ще обновяваме постоянно”, каза Нанси Щилър, президент на фондация „Америка за българия“.

„Това са достойни хора. Хора, които са дошли тук не, за да са бежанци. Образовани хора. Майка ми е украинка. Първата ми братовчедка живее до летището, което е превзето от руските войски. Плачеше и ме молеше да помогна да изведе семейството”, разказа Петър Иванов, изпълнителен директор на Американската търговска камара в България.

В кампанията "Единни с Украйна" Американският колеж в София също отваря врати за учениците, а Американският университет – за студенти и преподаватели, като предлага и обучение по английски език и настаняване в общежитията след 22 май.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай