Хартиената бюлетина като криво огледало. Кой се страхува?

"Промяната" заплаши с безредици, ГЕРБ подхвана танго, БСП остана сама

Хартиената бюлетина като криво огледало. Кой се страхува? | StandartNews.com

Вече е ясно - избори само с машини няма как да се правят. Защото доверието в тях рухна. А и възможността освен машини да има и хартия, и всеки сам да избира с какво да гласува, е по-демократична. Засичането на двата начина осигурява двоен контрол. И слага край на изборни странности като "Дневникът е подправен". Както и на играта "Тука има - тука нема" с цифрите, при които броят на подписите в избирателния списък е равен на разписките, получени от машините. Но протоколът от машинния вот е различен. И няма отговор на въпроса защо физическите носители на гласовете са равни, а електронният вариант, който не може да бъде проверен - различен. Вълшебната флашка, както го нарече ГЕРБ, липсата на която плаши до смърт авторите на изцяло машинния вот от "Продължаваме промяната".

18-часовият маратон в правната комисия по поправките в Избирателния кодекс, състави рамката за връщането на хартиената бюлетина наравно с машинните. Но, разбираемо отприщи нови страсти в парламента.

С хистерична декларация срещу "мафията хартиена бюлетина" и откровени заплахи за улични безредици излезе в четвъртък "Продължаваме промяната". Андрей Гюров вбеси залата с обиди и квалификации, а ПП демонстративно напусна, последвана от "Демократична България".

Мафията напуска залата, отвърна от трибуната на парламента Мустафа Карадайъ. И припомни, че "Промяната" в нарушение на Конституцията и законите завзе политическия терен и иска правила на играта, които да я оставят трайно на власт.

Скандалът отмени предвидената среща на ПП с ДПС, без дори хората на Кирил Петков да уведомят Движението, че вече не искат да си говорят с него.

Така хартиената бюлетина рязко очерта в четвъртък новите "коалиции" в НС. От едната страна са "машинистите" ПП и ДБ, от другата - партиите на конституционното мнозинство: ГЕРБ, ДПС, БСП и "Български възход".

На пръв поглед топлата прегръдка между Кирил Петков и Христо Иванов изглежда странна, защото "Демократична България" не бе на гребана на вълната на машинния вот. Напротив - беше от страната на ощетените. До в ДБ ясно си дават сметка, че на бързи следващи избори 20-те сегашни депутати ще им се виждат като 120. Десните, особено групата на Атанас Атанасов, разчита на математически съюз с ПП най-вече за местните избори, когато коалицията им би могла да вземе София.

Амбицията е с общо явяване да катурнат ГЕРБ и в други големи градове, като мечтите се простират към Пловдив, Варна, а защо не и Бургас.

В момента за ПП и ДБ чисто политически е по-изгодно да разтурят парламента и да ходят на избори, отколкото да са опозиция в парламента и всеки ден да се оправдават за белите на кабинета "Петков", които неминуемо ще бъдат вадени.

На този фон ДПС хвърли ръкавица. Обяви консултации. За машините. Ключовото предложение е към всички лидери. Кирил Петков, Бойко Борисов, Костадин Костадинов, Корнелия Нинова, Христо Иванов и Стефан Янев да определят екип от депутати и да седнат на масата на преговорите с Движението, за да обсъдят ползите и вредите от машините, типа машини, които трябва да са собственост на държавата, а не на частна фирма и машинното броене на вота.

Първи на поканата откликнаха "Възраждане". "Промяната", които най-убедено защитават машините, се скриха. Защото ДПС предложи разговорите да са пред медиите. Както ПП винаги иска.

Темата е ползването на машини по време на избори, а целта - гарантиране правото на глас на всеки български гражданин съгласно Конституцията, каза Карадайъ.

Трябва много отговорно да подходим към изборите. Машините, ако са целта, това означава, че са машинации. Машините не могат да бъдат цел, те са инструмент. Целта е да има доверие на гражданите в крайния изборен резултат. Да няма фалшификация на бюлетините и на протоколите, каза Карадайъ. И призова: "Нека въведем американския модел на демокрация вместо венецуелските машинации на изборите.".

Нека погледнем в колко и кои американски щати се ползват венецуелските машини и в колко модела, който ние предлагаме - ако гласът е действителен, машината да приеме волята на избирателя. По този начин елиминираме недействителните гласове и субективния фактор при броенето на бюлетините, каза още лидерът на ДПС.

За пореден път се налага да говорим за избори, правила, демокрация, поведение, отношение и норма. Включително заради хора, които с ясното съзнание, че целенасочено нарушават Конституцията и законите на страната, се включиха в политическите процеси на България и живеят с представата, че историята започва от тях, животът започва отсега и властта им се полага, независимо дали в демокрацията гражданите са гласували за тях или не, коментира Карадайъ.

За тях е по-важно венецуелската машинация да им произведе властта, отколкото доверието на българските граждани, категоричен бе председателят на ДПС. А по повод заплахите на ПП за протести, блокажи и безредици срещу хартиената бюлетина, Карадайъ заяви: "Ние сме призвани да защитаваме демокрацията в България и ще защитаваме демокрацията в България. От трибуната на НС призовават за неподчинение и блокажи в София. Ако призивът е този и се очаква и ние да блокираме, мисля, че никой не се съмнява, че ако някой може да блокира Орлов мост или няколко улици, ние можем да блокираме цяла България. Някой съмнява ли се? Ако с 2000 души някой си мисли, че ще прави неподчинение и ще руши демокрацията в нашата Родина България, ние  можем да извадим минимум 20 000 в защита на демокрацията в България.".

Така хартиената бюлетина стана кривото огледало на повечето партии. В нея ПП видя грозното лице на страха за оцеляването си на избори, Демократична България - тънките си сметки за овладяване на ПП. БСП се сблъска с истинското отношение на "Промяната", разтури коалицията с тях, обяви война на Радев в лицето му и остана сама. А ГЕРБ? ГЕРБ продължи да играе танго - една напред към партиите от конституционното мнозинство, две назад - към ПП и ДБ. Но както е казал народът - от два стола се пада на земята.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай