Каракачанов чака оценката на МФ за нов изтребител

Прочетох в интернет, че някои хора ме обвиняват, че съм американофил, а само преди седмица, когато дадох 81 милиона лева за ремонта на МиГ-29 и 80 милиона лева за Су-25, ме обвиниха, че съм русофил, оплака се военният министър...

Каракачанов чака оценката на МФ за нов изтребител | StandartNews.com

Очаквам до края на деня да дойде оценката на Министерството на финансите за закупуването на нов изтребител и утре да влезе в дневния ред на Министерския съвет, каза в пловдивското село Войводиново министърът на отбраната Красимир Каракачанов. Според него е важно и той очаква да се направи избор за един силен изтребител за българските ВВС, защото останалите приказки според него са дребно политиканстване.

Каракачанов каза, че е съгласен да води дебат за това кой самолет е по-добър за нуждите на армията, а не политически спорове самолетът шведски ли е, съветски ли е или американски. Това е безсмислен спор и умишлено разделяне на обществото на русофили и русофоби, добави той.

Прочетох в интернет, че някои хора ме обвиняват, че съм американофил, а само преди седмица, когато дадох 81 милиона лева за ремонта на МиГ-29 и 80 милиона лева за Су-25, ме обвиниха, че съм русофил, подчерта военният министър и добави: "Не съм нито русофил, нито американофил. Аз съм български националист и като министър на отбраната ме интересува армията ни да е силна, защото, ако се наложи, тя трябва да изпълнява задълженията си".

Той обясни, че МиГ-овете, Су-тата и хеликоптерите Ми-17 и Ми-24, които са на въоръжение у нас, са съветско производство, доставени през 1989 година и имат живот още десетина години - общо това са 40 години. Следователно, каза още той, сега купуваме самолет за следващите 30-40 години и не си играем на дребно на политика. Някой може ли да гарантира какво може да се случи след година, две, три или 20 на Балканите, попита риторично Каракачанов. Кое е по-добре - да купим нещо сериозно и силно, което ще ни върши работа и да защитаваме страната си или да си правим дребни политически сметки. Защото на някой му се идва на власт, но не му харесват американските самолети, коментира още министърът.

Министър Каракачанов бе в село Войводиново по повод инцидента с военнослужещ от 68-ма бригада Специални сили, който бе пребит от двама представители на ромската общност. На място той участва в оперативен щаб за вземане на мерки срещу незаконното съществуване на ромската махала в селото.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай