Каракачанов: БНР не е частна собственост

Вицепремиерът се изказа против неправителствени организации и „партийно пристрастни групички“ в радиото

Каракачанов: БНР не е частна собственост | StandartNews.com

Неправителствени организации и „партийно пристрастни групички“ в радиото не бива да смятат, че то им е частна собственост и могат да си правят каквото си искат с държавните средства, които получават от бюджета на всички данъкоплатци, предупреди в интервю за БНР вицепремиерът Красимир Каракачанов. Според него изпълнителната власт и политиците също трябва да стоят настрана от тази национална институция.

„Радиото не е частна собственост на група от хора, то е национално. Никой не може и не трябва да си мисли, че под хубавата мантия на свободата на словото може да прави  каквото си иска, защитавайки определени идеи“, подчерта той.

„Работата на журналистите е не да правят оценки, а да предават фактите такива, каквито са, и да не вземат политическа страна, и да ми глаголстват по теми, които дали ги разбират или не ги разбират, това си е тяхна работа. Да си имат убежденията, да си ги държат вкъщи“, каза вицепремиерът.

Според Каракачанов журналистическата гилдия и СЕМ трябва да намерят изход от ситуацията в БНР: „Политиците нека останат две крачки в страни. От дебата за проблемите в националното радио би ми се искало да се роди един истински дебат за журналистиката и за нейното състояние и ниво в България като цяло“.

„ГЕРБ ще подкрепи предложението на БСП за създаване на анкетна комисия, която да изясни картината със случващото се в БНР... Трябва промяна в Закона за радиото и телевизията, тъй като той е от 1999 година и в него има неща, които не са актуални на времето, а част от тях са и причина за тежкото финансово състояние на БНР и на БНТ“, заяви също пред националното радио депутатът от ГЕРБ Тома Биков.

Той поясни, че една анкетна комисия има единствено функцията да изследва определен проблем и през нея не могат да се издават присъда или да се провежда разследване. Според Биков е добре депутатите да се възползват от възможността чрез такава комисия да получат информация по случая от всички страни: „И двете страни в казуса не казват нищо конкретно, а в публичното пространство остават само тези обвинения, че някой се опитва да управлява задкулисно“, каза той.

Тома Биков поясни, че когато се говори за независимост, то тя става уязвима, когато една медия има големи дългове.

Според депутата всеки може да се изкушава да оказва влияние върху БНР, но подобна тенденция трябва да бъде пресечена.

Биков очаква, че казусът „БНР“ може да положи  основите на разговор, който да приключи с резултат, а именно промяна в Закона за радиото и телевизията.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай