Калфин с план "Юнкер" срещу безработицата

Калфин с план "Юнкер" срещу безработицата | StandartNews.com

Създаването на държавен инвестиционен фонд, който да подпомага разкриването на нови работни места като мярка в борбата с бедността, предлага вицепремиерът и социален министър Ивайло Калфин. Близо 22% от българите - 1,578 млн. души, живеят в бедност, при средно ниво в ЕС от 17%. Още 44% са в риск от бедност. Делът на работещите бедни у нас е над 9%, като повечето са с ниска степен на образование. Тези данни вицепремиерът представи на конференция на тема "Борбата с бедността в България", организирана от Института за икономика и международни отношения и Фондация "Фридрих Еберт". По думите му само със социални трансфери и субсидирана заетост не може да се бори бедността. В подкрепа за разкриването на нови работни места е идеята на АБВ за създаване на държавен инвестиционен фонд, заяви Калфин. Той отбеляза, че тази идея е представена пред партньорите в управлението.

"Ние трябва да направим нещо като плана "Юнкер" за България, който да мобилизира целия наличен ресурс, за да се постигне по-бързо икономическо оживление, заяви вицепремиерът. Целта на подобен фонд е да се подпомагат частни инвеститори, които искат да разкриват нови или да разширяват съществуващи производства в бедни региони с голяма безработица. Постъпленията във фонда трябва да дойдат от публични средства - държавния бюджет, заеми, евросредства. Така държавата може да подпомага старта на нови компании и впоследствие, когато инвестицията започне да се възвръща, може ще изтегли участието си, обясни Калфин. Според него социалните помощи трябва да отиват само към хората, които по обективни причини не могат да влязат на пазара на труда - възрастни, хора с увреждания, дългосрочно безработни в предпенсионна възраст, деца.

Връзката между БВП и доходите е голяма и аз смятам, че с ниски доходи няма как да борим с бедността, заяви Калфин. Той посочи, че единственият метод, с който държавата може да въздейства, е с повишение на минималната работна заплата. Според Калфин не само ниските заплати са пречка да се изгради ефективна икономика. "Данъците в България гарантират лошо качество на публичните услуги. Ниските заплати и ниските данъци са илюзия, които не дават дългосрочна перспектива за развитие", смята вицепремиерът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай